Együtt füttyögnek az összedolgozó hím delfinek

2020.04.01. 17:47

A szövetséget alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, amikor együtt dolgoznak - írja az MTI.

Az embereken kívül nagyon kevés állatra jellemző mind a vokális jelzések, mind a mozdulatok összehangolása a közösen végzett munka során - írják a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a Bristoli Egyetem kutatói a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ausztrál és brit kutatók most a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl híres delfinpopulációjának egyedeitől származó hangmintákat elemezve kimutatták, hogy a szövetséget, "baráti köröket" alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, amikor együtt dolgoznak, és néha teljesen szinkronban füttyögnek.

A kutatók szerint mozgásuk és füttyögésük összehangolása valószínűleg segít csökkenteni a feszültséget a hímek között, amikor muszáj együttműködniük a siker érdekében. "A hím delfineknek együtt kell működniük például, amikor meg kell védeniük egy nőstényt egy rivális delfinszövetségtől, miközben egymás között is versengenek a nőstény megtermékenyítéséért" - magyarázta Stephanie King, a Bristoli Egyetem munkatársa.

"A szövetséget alkotó hímek ilyen összehangolt és koordinált viselkedése elősegítheti az együttműködést és segíthet a stressz szabályozásában, ahogy azt már az embereknél is kimutatták" - fűzte hozzá a szakember.  • Bérelnék
  • Bankszámla