Mihály
3 °C
17 °C

Az erős északi szél több tízezer vándormadarat pusztított el Görögországban

GettyImages-1155714166
2020.04.09. 21:59 Módosítva: 2020.04.09. 22:42

Afrikából Európába visszatérő fecskék, sarlós fecskék tízezrei pusztultak el az utóbbi napokban Görögországban a heves szelek miatt – írja helyi ornitológusokra hivatkozva az MTI.

Az Égei-tenger térségében az utóbbi három napon kicsiny vándormadarak ezreire bukkantunk elpusztulva vagy súlyosan megsebesülve az erős északi szelek miatt

– mondta az Anima természetvédelmi szervezet illetékese, aki egy hatalmas csapásnak nevezte a tömeges pusztulást, hozzátéve, hogy az elpusztult madarakra Athén utcáin, a görög főváros és térsége lakóházainak erkélyein, egy Naiplie közelében lévő tó partján bukkantak.

A görög ornitológiai társaság szerint az április 6-ra virradó éjszaka nagy szerencsétlenséget hozott a vándormadarakra a heves szelek, a szokatlanul hideg és az esőzések miatt az ország egyes részein.

Az ornitológusok felszólították a lakosságot, hogy figyeljenek az utcákon a több ezer kilométeres útjuktól elfáradt madarakra. Görögország a madarak vonulásának egyik fő útvonalán fekszik, ahol tavasszal és ősszel vándormadarak százezrei pihennek meg Európába visszatérve.

(Bortókép: Dan Kitwood/Getty Images)