Szervác, Imola
12 °C
18 °C

A Google és Apple fejlesztése értesítést küld, ha koronavírusos beteg közelében jártunk

2020.04.11. 14:56

Egy olyan közös fejlesztést mutatott be a Google és az Apple, ami bár nem váltja ki a hagyományos kontaktkutatást, de meglehetősen leegyszerűsíti, hogy kiderüljön, kapcsolatba kerülhettünk-e fertőzött személlyel. 

Alacsony hatótávolságú bluetooth kapcsolatot használ majd az újítás, és az adatok anonimak és titkosítottak lesznek, bár az egészségügyi hatóságoknak hozzáférést biztosítanának. Az egész úgy működik, hogy a bluetooth azt monitorozza, milyen más felhasználókkal kerültünk közeli kontaktusba, például ki ült le mellénk a buszon vagy állt a kelleténél közelebb a sorban. Ha a felhasználók közül valaki igazoltan megfertőződött, akkor ezt jelenti a rendszernek, ami értesítést küld azoknak a felhasználóknak, akik az elmúlt 14 napban a fertőzött személy közelében voltak, de lehet, hogy nem is ismerik egymást. Az alkalmazás várhatóan május közepére készül el teljesen, május elejétől már elérhető lesz az alkalmazásprogramozási felület (API), várhatóan május közepétől már tudják integrálni az egészségügyi hatóságok rendszereibe is. 

A Google és az Apple megoldása abban különbözik a többitől hogy nem GPS adatokat használ, vagyis azt nem rögzíti, hogy pontosan hol kerültek egymáshoz közel az emberek, a bluetooth csak azt jelzi, hogy a két készülék felismerte egymást, azaz a tulajdonosai közel voltak egymáshoz. A két nagyvállalat szakemberei azt mondják, nagyon odafigyeltek arra, hogy biztosítani tudják a felhasználók adatainak a védelmét. 

A szakértők szerint a rendszernek azért vannak még gyengeségei, ugyanis elképzelhető, hogy olyan esetekben is bejelez, amikor nem egy helyiségben tartózkodtak az emberek, illetve az sem mindegy, hogy mennyi ideig voltak együtt. Nyilvánvalóan más a helyzet, ha valaki elsétál egy ember mellett, akiről később kiderül hogy fertőzött, mintha hosszabb időt tölt együtt vele például egy tömegközlekedési eszközön. Azt is tudni kell, hogy a fejlesztés csak akkor lehet igazán sikeres, ha sokan kezdik el használni, és csak olyan helyeken van értelme, ahol megfelelő mennyiségű adatot tudnak begyűjteni. Vagyis a legbiztonságosabb még mindig az, ha aki teheti otthonmarad, viszont az értesítés nagy segítség lehet abban, hogy amennyiben valaki úgy tűnik, hogy találkozott fertőzöttel, az önkéntesen karanténba tudjon vonulni.

Ugyanakkor attól még, hogy nem jelez a telefon, találkozhatott olyan fertőzöttel is, aki egészen egyszerűen nem használja ezt az újítást. 

Hasonló fejlesztésen dolgoztak magyarok is, a Visual Cortex Kft alkalmazása szintén nem csak a magyar piacra készült.