Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Genetikusok térképezték fel a kínai függő koporsók elterjedését

16091583638 408869506c o
2020.04.15. 13:44

Kínai és thaiföldi kutatók teljes mitokondriális genomelemzést végeztek emberi maradványokból vett mintákon, hogy megfejtsék a kínai függő koporsók eredetét és elterjedését. 

Genetikai elemzések, valamint régészeti és történelmi bizonyítékok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a függő koporsók hagyománya a baiyue népig vezethető vissza. Ez az etnikai csoport Kína északkeleti partvidékén élt mintegy 3600 évvel ezelőtt, innen terjedt el a rítus Északkelet-Ázsiába hozzávetőlegesen kétezer éve.

A függő sírok szokását alkalmazó hajdani dél-kínai emberek matrilineális (női ágon öröklődő) genetikai sokszínűsége jóval nagyobb volt, mint a hajdani észak-thaiföldi embereké, ami alátámasztja a régészeti bizonyítékok által eddig felállított, a szokás terjedésére vonatkozó elméletet.

A különös temetkezési szokás megjelent Dél-Kínában, Északkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében is - fejtette ki Csang Hsziaoming, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Kunming Zoológiai Intézet kutatója.

A függő koporsók számos kérdést vetettek fel a szokás terjedéséről és eredetéről, a populáció rokoni kapcsolatairól. A tanulmány most a függő koporsókat matrilineális genetikai szempontjából is vizsgálja.

Az iScience-en közölt tanulmány szerint 13 dél-kínai és észak-thaiföldi, 660-2500 éves sírhelyből származó 41 emberi maradványból vett mintát vizsgáltak.

(MTI)

Borítókép: Függőkoporsók a Fülöp-szigeteken - fotó: Martin Lewison / Flickr)