Aszteroida tart felénk, de nincs ok a pánikra

2020.04.17. 13:36

Ha nem lenne elég a világjárvány, az éghajlatváltozás és a többi, kínai kutatók emlékeztetnek, hogy egy aszteroida is a Föld irányába tart, de a számításaik szerint semmi esély nincs rá, hogy összeütközne a bolygóval. 

Az 52768 (1998 OR2) kódjelű aszteroidát először 1998-ban észlelte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Átmérője a becslések szerint 2,5 kilométer. Ha egy ilyen nagy objektum csapódna a Földnek, az globális katasztrófát okozna a tudósok szerint. 

Felfedezése óta a világ űrhatóságai alapos figyelemmel követik a kisbolygót, egyik sem jelezte, hogy különösebben aggódni kellene az emberiségnek, legalábbis az aszteroida miatt egészen biztosan nem. 

Csao Haj-pin, a Kínai Tudományos Akadémia Purple Mountain Csillagvizsgálójának kutatója elmondta, hogy meghatározták az aszteroida pályáját, számításaik szerint április 29-én fog elhaladni a Föld mellett másodpercenként 8,69 kilométeres sebességgel. A Föld felszínét várhatóan 6,28 millió kilométerre közelíti meg, ami a Föld-Hold távolság 16,4-szerese.

Az aszteroidának tehát nulla esélye van arra, hogy nekiütközzön a Földnek

– mondta Csao, aki azt is hangsúlyozta, hogy a monitorozó munkának köszönhetően nem kerülik el a figyelmüket az aszteroidák, így nincs ok pánikra. 

A Purple Mountain Csillagvizsgáló földközeli objektumokat vizsgáló teleszkópja Kína fő műszere, mellyel a Nemzetközi Aszteroidajelző Hálózathoz csatlakozik. Több tízezer kisbolygó-megfigyelési feladat elvégzése révén saját aszteroida-adatbázissal rendelkezik.

(MTI)  • Tippek
  • Személyi kölcsön