Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Leleményes kis helikoptert küld a Marsra a NASA

2020.04.30. 20:16 Módosítva: 2020.04.30. 21:39

Bemutatta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Marsot kutató legújabb eszközét, egy napenergiával meghajtott kis helikoptert, amely az Ingenuity, azaz lelemény vagy találékonyság nevet kapta. A 4 láb hosszú és 4 font súlyú, vagyis kicsit több mint 120 centis és kicsit több mint 1,8 kilós eszköz a Perseverance, azaz kitartás vagy állhatatosság nevű marsjáró robottal együtt utazik majd a vörös bolygóra idén júliusban vagy augusztusban, ahol a NASA tervei szerint 2021 februárjától kezd majd röpködni. 

Ahogy a marsjárót, a helikoptert is egy amerikai iskolás nevezte el: míg az Állhatatosság nevét egy hetedikes virginiai diák, Alexander Mather nevezte el, a Találékonyság nevét Vaneeza Rupani, egy alabamai középiskolás adta. Mindkét nevet abból a 28 ezer esszéből választották ki, amit amerikai diákok a NASA-nak küldtek. A névválasztásban közrejátszhatott, hogy az állhatatosság és a találékonyság passzol a Marsot már a helyszínen kutató robot, a Curiosity, vagyis Kíváncsiság nevéhez (amit szintén egy iskolás adott a marsjárónak). 

Míg Állhatatosság feladata a korábbi marsi mikroorganizmusok feltárása lesz, Találékonyság felderíti a marsjáró előtt a terepet, be tud jutni a nehezen elérhető helyekre, kráterekbe, szakadékokba, és két kamerájával felvételeket készít majd.  Feltéve persze, hogy tud majd repülni a Mars atmoszférájában. A helikoptert ebben két rotor segíti majd, amelyek percenként 2400 fordulatot tudnak tenni, az egész gépet pedig napenergia hajtja majd.