A szájvíz inaktiválhatja a koronavírust
A Cardiffi, Nottinghami, Coloradói, Ottawai, Barcelonai és Cambridge-i Egyetem kutatói szerint érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, hogy a szájvíz képes-e megsérteni az új koronavírus lipidburkát, és ezzel inaktiválni magát a vírust – írja a Sky News.
Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kis mennyiségben etanolt, povidon-jódot vagy cetilpiridinium-kloridot tartalmazó szájvizek megbonthatják a vírusokat védő, zsírmolekulákból álló burkot. Az eredményeket áttekintő mostani kutatás arra jutott, hogy több létező, illetve esetleges új összetételű szájvizek a koronavírus esetében is hatásosak lehetnek.
A kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek, hogy előbb laboratóriumi körülmények közt, majd embereken is teszteljék a már létező, illetve új összetételű szájvizek hatékonyságát a koronavírus ellen.
Valerie O'Donnell, a Cardiffi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a szájvizes gargalizálás egyelőre nem merült fel mint a koronavírus elleni küzdelem egy lehetséges eleme, és általában is alulkutatott, pedig ígéretes területről van szó.