Tibor
2 °C
8 °C

Németország szerint biztonsági kockázatot jelent a WhatsApp használata

2020.05.18. 10:21

Németország adatvédelmi biztosa szerint a kormányhivataloknak és az ott dolgozóknak nem lenne szabad a WhatsApp szolgáltatásait használni, mert az nem biztonságos, információkat továbbít a Facebooknak, ami pedig eladja a begyűjtött adatokat. Erre kérte már a hivatalokat is, ennek ellenére többször is előfordult, hogy mégis ezen a csatornán keresztül kommunikáltak. 

A korábbi szociáldemokrata képviselő, Ulrich Kelber levélben kérte az állami szervezeteket, hogy a járvány idején se feledkezzenek meg az utasításról, és ne vegyék félvállról az adatvédelmet, miután több lakossági bejelentést is kapott arra vonatkozóan, hogy hivatalok WhatsAppon keresnek meg állampolgárokat. Levelében azt írta, hogy a szövetségi szervezetek kötelesek betartani a német törvényeket, hogy jó példát mutassanak a lakosságnak. 

Kelber arra figyelmeztet, hogy az üzenetek küldésével metaadatok jönnek létre, és ezeket az adatrészleteket feltételezhetően elküldi az applikáció az anyacégnek, a Facebooknak. Kelber szerint itt elsősorban IP-címekről és helyadatokról van szó. 

A WhatsApp azt mondta, hogy nem továbbít személyes adatokat a Facebooknak, hogy az a reklámok személyre szabásához használja azokat. Illetve megerősítette, hogy továbbra is titkosítottak maguk az üzenetek, amiket csak a feladó és a címzett lát, a cégnek nincs hozzáférése az üzenetváltások tartalmához.