Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Egy új felfedezés lehetővé teheti, hogy előre jelezzék, milyen súlyos tünetei lesznek egy koronavírusosnak

2020.06.02. 17:23 Módosítva: 2020.06.02. 17:23

27 kulcsfontosságú fehérjét találtak tudósok koronavírussal fertőzött betegek vérében, a fehérjék előre jelezhetik a betegség súlyosságát – számolt be az MTI.

A Cell Systems tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a brit Francis Crick Intézet és a berlini Charite Orvostudományi Egyetem kutatói azt írják, hogy a Covid-19 betegek vérében a fehérjék különböző szinten vannak jelen attól függően, milyen súlyosak a tüneteik.

Ezek a biomarkerek elvezethetnek olyan tesztek kifejlesztéséhez, amelyek segíthetik annak előre jelzését, milyen lefolyású lesz a betegsége annak, aki megfertőződik az új koronavírussal, és a betegség lehetséges gyógymódjainak a fejlesztését is.

Az új koronavírussal fertőzöttek különbözőképpen reagálnak, egyesek teljesen tünetmentesek, másoknak kórházi kezelésre van szükségük, és vannak, akik belehalnak a vírusfertőzésbe. A Covid-19 következtében már több mint 374 ezer ember halt meg és az új koronavírus több mint 6,7 millió embert fertőzött meg világszerte.

"Felbecsülhetetlen egy olyan teszt, amely segíti az orvosokat annak előrejelzésében, hogy egy Covid-19-beteg állapota válságos lehet-e, vagy sem" - mondta Christoph Messner, a Crick Intézet molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője. Messner és kutatócsoportja a tömegspektrometria nagyműszeres analitikai módszert használta a berlini Charite kórházban ápolt 31 Covid-19-beteg vérplazmájában lévő különböző fehérjék jelenlétének és mennyiségének gyorstesztelésére. Eredményeiket megerősítették ugyanezen kórház 17 betege és 15 egészséges ember - mint kontrollcsoport - esetében.

Három azonosított kulcsfontosságú fehérje kötődött az interleukin IL-6 fehérjéhez, amely ismert arról, hogy gyulladást okoz és a súlyos Covid-19-tünetek ismert markere.