Szathmáry Eörs mégsem akar MTA-elnök lenni

2020.06.04. 15:05

Szathmáry Eörs visszalépett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökjelöltségétől – írja az MTI. Az akadémia közlemény szerint a két megmaradt jelölt, Freund Tamás és Pléh Csaba vitáját zárt körben, várhatóan június 18-án tartják, a tisztújító közgyűlést pedig július 6-ára tervezik.

Az MTA jelölőbizottsága szerdán levélben írta meg a közgyűlés tagjainak, hogy Szathmáry Eörs – főigazgatói céljainak megvalósítása érdekében – visszavonta az elnökjelölti pályázatát, de az alelnöki poszt és választott elnökségi tagság elnyeréséért továbbra is versenyben marad.

A visszalépést Vörös József, a jelölőbizottság elnöke a testület nevében tudomásul vette. Az MTA elnöki pozíciójára két érvényes jelölés maradt: Freund Tamás és Pléh Csaba rendes tagoké. A főtitkári posztra is két jelölt pályázik: Blaskó Gábor és Kollár László Péter rendes tagok. A jelenleg június 18-ára tervezett elnök- és főtitkárjelölti programbemutatókon az ő elképzeléseiket ismerhetik meg a közgyűlési szavazók.

Hosszas megfontolás után léptem vissza az MTA elnökjelöltségéből, ugyanakkor a többi jelöltségemet fenntartom

– mondta Szathmáry Eörs az MTA.hu-nak.

Az evolúcióbiológia nemzetközi élvonalába tartozó kutató az Ökológiai Kutatóközpont helyzetével, illetve a központtal kapcsolatos feladatokkal indokolta döntését. Szathmáry Eörs 2019 eleje óta vezeti a kutatóközpontot, ahol komoly szakmai átalakításokba kezdett az általa felkért intézetigazgatók támogatásával, és a reformfolyamatok még javában zajlanak.

Kétszázötven emberről és négy intézetről van szó, mára etikailag elfogadhatatlanná vált számomra, hogy most hagyjam ott a kapitányi hidat. Az ELKH működése most van kialakulóban, s ez a folyamat kiemelt figyelmet és odaadó szolgálatot igényel

– jelentette ki Szathmáry.  • Hírek
  • Csok