Akinek magas a vérnyomása, kétszer akkora eséllyel halhat bele a Covid-19-be

2020.06.05. 12:11

Egy új tanulmány szerint akinek magas a vérnyomása, arra kétszer annyira veszélyes a koronavírus – írja a CNN. Az önmagában nem újdonság, hogy a krónikus betegségekkel magasabb veszélyességi faktor jár, de a Hszicsing (Xijing) Kórház kardiológusai által vezetett nemzetközi kutatócsoport újabb bizonyítékkal szolgált, és számszerűsítette, hogy mekkora kockázatot jelent a magas vérnyomás egy koronavírusos betegre.

A kutatás során 2866, Vuhanban ápolt beteget vizsgáltak meg, és azt vették észre, hogy az elhunytak majdnem felének magas volt a vérnyomása. Ez az arány sokkal alacsonyabb volt azoknál, akiknek csak enyhe Covid-19-es tüneteik voltak.

A magas vérnyomásos betegek 4 százaléka halt meg, szemben a normális vérnyomásúak 1,1 százalékával. Miután figyelembe vették a betegek többi jellemzőjét arra jutottak, hogy a magas vérnyomás megkétszerezi a halál esélyét. Azoknak, akik abbahagyták a magas vérnyomást kezelő gyógyszereik szedését, a 7,9 százaléka halt bele a Covid-19-be.

A tanulmány az European Heart Journalban jelent meg. 

Mindeközben az AstraZeneca gyógyszergyártó bejelentette, hogy 2020 végéig 300 millió adagot gyárt majd az Oxford Egyetem lehetséges vakcinájából. A brit gyógyszergyártó 750 millió dolláros szerződést kötött a Gavi vakcinafejlesztő szövetséggel és a Epidemic Preparedness Innovationsszel (Járványfelkészültségi Találmányok Koalíciója – CEPI). A CEPI gyártja majd a vakcinát, a Gavi pedig a beszerzést intézi majd. Az indiai Serum Intézetnek is eladta a vakcina jogait, így ők 1 milliárd adagot gyártanak majd az indiai, valamint fejlődő országbeli betegek számára.

A vakcinák elosztásáról a Bill és Melinda Gates Alapítvány és a WHO gondoskodik majd.

Az oltóanyag még nem bombabiztos, de egy ilyen jellegű járványnál a gyártók nem várják meg, hogy minden teszt lefolyjon. Az oxfordi vakcinát jelenleg 10 ezer önkéntesen tesztelik. Honlapján az AstraZeneca azt írja: tisztában vannak vele, hogy lehet, hogy a vakcina nem működik, de hajlandóak veszteségek árán is felgyorsítani a folyamatot, és ha működik, akkor a világ legszegényebb helyeire is igazságosan eljuttatják a szert.  • Hírek
  • Csok