A diverzitás megbeszéléséből a rasszizmus védelmébe fordult a LinkedIn megbeszélése

2020.06.05. 13:18

A LinkedIn vállalati megbeszélést tartott a kisebbségeket érő igazságtalanságról, de az anonim kommentszekcióban sok alkalmazott összeveszett, mert többen is rasszista gondolatokat védtek, és megkérdőjelezték a tüntetések legitimitását – írja a Verge.

Sokan emlegették, hogy feketét gyakrabban ölnek meg más feketék, mint fehér rendőrök, tehát nem értik, miért nem amiatt háborodnak fel inkább az emberek. Még valaki hozzátette, hogy ő fehér, és gyakran úgy érzi magát, mintha szégyellnie kéne magát a bőrszíne miatt.

Olyan mintha a születésem rabja lennék

– írta, valószínűleg mindenféle irónia nélkül.

A megbeszélésnek a Standin together (Együtt állva) nevet adták, és a cég minden alkalmazottja részt vehetett rajta. A videós részen Rosanna Durruthy, a vállalat diverzitásért felelős alelnöke arról kérdezte az alkalmazottak egy csoportját egy panelbeszélgetésen, hogyan lehetnének a kollégák befogadóbbak.

A Verge által megkérdezett alkalmazottak azt mondták, hogy a meeting ezen része jól ment, sokan meghatódtak a paneltagok sebezhetőségén és történetein, úgy érezték, sokat tanultak. A kommentszekció más képet mutatott: néhány kérdés, kijelentés elvileg kifejezetten rasszista volt, némelyik kevésbé. Egy dolgozó Fidzsiről azt írta, hogy igen, nehéz a feketéknek, de először a bandák problémáit kell megoldaniuk, a fehérek csak ezután tudnak segíteni.

A beszélgetés alapvetően a feketéket érő rendőri brutalitásról szólt, de volt, aki kicsit szabadabban értelmezte a problémát.

Szerintem bármelyik faji csoportnak privilégiumokat adni más csoportokkal szemben egy zéró összegű játék. Mit gondoltok arról, hogy néhány csoport érdeke sérül, míg másoknak a diverzitásnak keresztelt rózsaszállal privilégiumokat adnak?

– merült fel valakiben a kérdés.

Egy másik alkalmazott azt mondta, hogy nem lepődött meg a reakciókon, hiszen a vállalat munkatársainak 48 százaléka fehér. Azt sajnálta a legjobban, hogy a meeting a tüntetésekről szólt, és a megbeszélést a fekete dolgozók társ-szponzorálták.

Szóval ezeket a kommenteket bedobni számukra borzasztó érzéketlen lehetett.

Ryan Roslansky vezérigazgató csütörtökön egy LinkedIn-posztban írt a vezetés a beszélgetés minőségével kapcsolatos fájdalmáról és frusztrációjáról. Belátja, hiba volt anonimmá tenni a kommenteket, és többé ilyet nem engednek. Azt írta, hogy a LinkedIn nem tolerálja a rasszizmust és a gyűlöletbeszédet.

Egy fehér alkalmazott még aznap írt a fidzsi kommentelőnek, hogy ne egy fekete kollégának kelljen elmagyarázni, mi is volt a baj a hozzászólással, miért volt bántó. A beszélgetés elvileg konstruktív és barátságos volt.

Nem csak a LinkedIn küzd azzal, hogy hogyan kéne reagálni az Amerikán végigsöprő tüntetésekre, megmozdulásokra. Sok kritika érte a techcégeket például azért, mert a termékeiket néha pont azok a rendfenntartó erők használják, akiknek a brutalitása ellen tüntetnek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM