Elpusztult a Montrealba tévedt hosszúszárnyú bálna

2020.06.10. 13:20

Elpusztult a Montrealba tévedt hosszúszárnyú bálna, a Szent Lőrinc-folyón úszó tetemét kedden fedezték fel a várostól nagyjából 40 kilométerre északkeletre, jelentette az AFP. A tengeri emlős május 30-án tűnt fel Montreal közelében, a nagyjából két-három éves állat valószínűleg zsákmányát hajszolva tévedhetett a folyamba, de az is lehet, hogy egyszerűen eltévedt.

Kedden délután egy felfújható csónakkal meg nem nevezett helyre vontatták a tetemet, és szerdán fel is boncolják. A Montreali Egyetem állatorvos-tudományi karának kutatói szerint mintegy kilencórás műveletre kell számítani. „Lehet, hogy sose kapunk teljes választ arra, hogy miért múlt ki. Ha összeütközött egy hajóval, azt a boncolás után azonnal meg tudjuk mondani” – közölte Marie-Eve Muller, a quebeci tengeriemlős-mentő hálózat (RQUMM) munkatársa. Ha nem baleset áldozata lett, akkor hónapokig tart, amíg a szövet-, vér-, izom- és genetikai vizsgálatok megállapítják, betegség vagy szennyezés számlájára írható-e a pusztulása.

Muller elmondta, hogy a cet halála elszomorította azokat, akik izgalommal követték az óceánból a folyó vizébe tévedt emlős kalandjait, de elismerte, hogy a váratlan látogatás kimenetele nem volt teljesen váratlan, hiszen az állat természetes élőhelyétől távol jutott. A tengeri emlős látványa arra emlékeztette a lakosokat, hogy a folyam nemcsak egy hajózási útvonal, hanem 13 cetfaj otthona is.

A hosszúszárnyú bálnák az Északi-sarki- és a Déli-sarki-tengerben is élnek, a kifejlett példányok 17 méteresre és 40 tonnásra is megnőnek. Csordáik a nyarat a sarkvidéken töltik, majd télre a trópusokra vándorolnak utódok nemzése és nevelése céljából. (MTI/AFP)  • Hírek
  • Csok