Több millió, koronavírus elleni vakcinát szállít majd Európába az AstraZeneca

2020.06.13. 22:00 Módosítva: 2020.06.13. 22:00

Az AstraZeneca globális gyógyszeripari vállalat szerződést írt alá az európai kormányokkal. Ebben vállalja, hogy akár 400 millió adag, koronavírus elleni oltóanyaggal látja el az országokat, írja a Reuters.

A vírus elleni oltást az Oxford Egyetem fejlesztette ki, jelentette be a cég szombaton. Hozzátették: a járvány ideje alatt az oltások a cégnek nem hoznak bevételt, illetve arra törekednek majd, hogy a minél nagyobb mennyiségben tudják gyártani azokat. A szállítás várhatóan 2020 végén kezdődik majd.

Ez a szerződés az első, amit az Europe's Inclusive Vaccines Alliance (IVA) írt alá. Az IVA-ban Franciaország, Olaszország, Németország és Hollandia a tagjai, céljuk, hogy minden tagállamnak minél hamarabb biztosítsák az oltóanyagot.

Ez a szerződés biztosítja, hogy Európában több százmillió ember hozzáférhessen az oltóanyaghoz. Az, hogy a vakcina működik-e, nyár végére fog kiderülni.

-mondta az Astrazeneca vezérigazgatója. Hozzátette, az IVA szövetségesei az Európai Bizottsággal és más európai országokkal is együtt fognak működni annak érdekében, hogy egész Európa minél hamarabb juthasson vakcinához. Az oltóanyag iránt Kína, Brazília, Japán és Oroszország szintén érdeklődik a cég szerint. A koronavírus ellen ugyanis egyelőre nincs hivatalos oltóanyag.  • Tippek
  • Babaváró hitel