Hermina
16 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Kevésbé nő a légszennyezés azokban az országokban, ahol fizetni kell a szén-dioxidért

2020.07.15. 14:20

Átlagosan 2 százalékponttal lassabban nő a szén-dioxid-kibocsátás azokban az országokban, ahol fizetni kell a károsanyag-kibocsátásért – írja egy tanulmány alapján a ScienceAlert. A kutatók 2007 és 2017 között 142 országot vizsgáltak, amik közül 43 valamilyen formában bevezette a szén-dioxid-árazást a kutatás végéig.

A 142 országban évente átlagosan 2 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás mértéke. Azokban az országokban, ahol már 2007-ben fizetni kellett, ott évente 2 százalékkal csökkent a kibocsátás mértéke, míg a többi országban átlagosan 3 százalékkal nőtt.

Szén-dioxid-kibocsátás növekedése a vizsgált országokban. A fekete háromszögek olyan országokat jelölnek, ahol 2007-ben be volt árazva a CO2, a zöld körök pedig azokat, ahol nem.
Szén-dioxid-kibocsátás növekedése a vizsgált országokban. A fekete háromszögek olyan országokat jelölnek, ahol 2007-ben be volt árazva a CO2, a zöld körök pedig azokat, ahol nem.
Fotó: Best, Burke, Jotzo

Ez az 5 százalékpontos különbség nemcsak a szén-dioxid-ár érdeme, közrejátszanak más tényezők is (például gazdasági változás, a technológia fejlődése), de az 5-ből 2 pont a szén-dioxid beárazásának volt köszönhető. Az eredmények alapján a magasabb extra költség még kevesebb kibocsátással jár.

Átlagosan tonnánként egy euró egy adott szektorban akár 0,3 százalékpontos éves kibocsátáscsökkenéshez is vezethet.

Ausztráliában két évig kísérleteztek a szén-dioxid beárazásával, és annak ellenére, hogy hamar leállították a programot, a szén-dioxid-kibocsátás csökkent. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.