A brit kormány aktívan kerülte az orosz kiberkémkedés és dezinformációs kampány kivizsgálását

2020.07.21. 14:54

Az orosz hekkerek által Nagy-Britannia ellen kivitelezett kiberkémkedési és álhírterjesztési erőfeszítésekről szóló jelentést most hozták nyilvánosságra. A jelentést a brit parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága készítette. A legnagyobb felzúdulást okozó megállapítása szerint

az Egyesült Királyság kormány aktívan kerülte, hogy kivizsgálja a Brexit-, illetve a skót függetlenségről szóló népszavazásokba való orosz beavatkozást.

A bizottságban részt vevő parlamenti képviselők szerint az ország az orosz kiberhadviselés első számú célpontjai között van, így a kormánynak azonnali ellenlépéseket kell tennie. Vagyis kellett volna már korábban, így mostanra már csak futhatnak az események után. 

Boris Johnson és Vlagyimir Putyin Berlinben
Boris Johnson és Vlagyimir Putyin Berlinben
Fotó: Alexey Nikolsky / AFP

A képviselők azért is kritizálták Boris Johnson kormányát, amiért az magyarázat nélkül halogatta hosszasan a jelentés nyilvánosságra hozatalát. A kormány tagadja, hogy a rájuk nézve igencsak negatív iratot politikai előnyszerzés szándékával próbálták visszatartani. 

Dominic Raab külügyminiszter a jelentés publikálása után azt írta a Twitterre, hogy "Eddig is egyértelműen kijelentettük, hogy Oroszországnak fel kell hagynia az Egyesült Királyság és szövetségesei elleni támadásaival. határozottan megvédjük az országunkat, a demokráciánkat és az értékeinket egy ilyen ellenséges országtól."

A jelentésnek csak az államtitkoktól megszűrt változatát hozták nyilvánosságra, a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny részeket törölték a publikus verzióból. Az ugyanakkor kiderül belőle, hogy miközben a brit kormányok tárt karokkal fogadták a betelepülni vágyó orosz oligarchákat, az orosz manipuláció témakörében a brit hatóságok egyike sem szívesen vizsgálódott, inkább lepasszolták az ügyet (az angol szólás szerint "forró krumplinak" érzeték a dolgot).

Steward Hosie bizottsági tag egyértelműen fogalmazott a BBC tudósítása szerint:

a kormányban senki sem akarta megpiszkálni az orosz befolyásolás ügyét még egy 10 láb hosszú bottal sem, és azért nem tudta senki, hogy Oroszország megpróbált-e beavatkozni a 2016-os EU [Brexit] népszavazásba, mert ezt senki sem akarta tudni.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön