A fekete gyerekek gyakrabban halnak meg műtét után, mint a fehérek

2020.07.21. 09:28 Módosítva: 2020.07.21. 10:41

A  Pediatrics  gyermekorvoslási szaklapban közölt tanulmány szerint a fekete gyerekek

több mint háromszor 

gyakrabban halnak meg az operációt követő hónapban, mint a fehérek. Ezen a különbségen az sem változtat, ha történetesen a megműtött fekete gyerek tehetős családba született. A feketék és a fehérek közötti egészségügyi különbségek jól ismertek (például számos krónikus betegség gyakoribb a feketék körében), de eddig nem volt ismert, hogy ezek a különbségek ennyire drasztikusak már a gyerekeknél is.

Michelle Williams színésznő beteget látogat az atlantai gyerekkórházban
Michelle Williams színésznő beteget látogat az atlantai gyerekkórházban
Fotó: Paras Griffin / Getty Images Hungary

Az ohiói Columbusban lévő Nationwide gyermekkórház kutató orvosai összesen 172 549 gyerek kórtörténetét elemezték, akik 2012 és 2017 között estek át műtéten. Az eredmények szerint gyakorlatilag minden mérőszámot tekintve rosszabbul jönnek ki a fekete gyerekek a műtéti beavatkozásból. 20 százalékkal gyakoribb náluk az operáció utáni komplikáció, és 240 százalékkal gyakrabban halnak meg.

Persze, alapvetően nagyon kevés gyermek hal meg a műtétek után mindenféle etnikai csoportból, de a különbség mégis nagyon szignifikáns a feketék és a fehérek között. A különbséget számos tényező okozhatja, és valószínűleg egyszerre sok faktor áll a hátterében. Szerepet játszhat

  • a lakhely,
  • a szülők szocioökonómiai státusza (gazdagsága), ehhez kapcsolódóan
  • a család egészségbiztosítása, és így
  • az ellátás minősége is.

Bár a feketéket gyakrabban kezelik a rosszabb eredményeket produkáló kórházak (megint csak a szegénység miatt), a szerzők szerint nem ez a különbség egyetlen oka. Felmerülhet, hogy ugyanabban a kórházban más minőségű ellátást kapnak a fekete és a fehér páciensek. Ez nem új, de egy júniusi tanulmány szerint van fejlődés, hiszen a fekete és a fehér koraszülöttek túlélési esélyeiben korábban meglévő különbség 2002 és 2016 között lecsökkent. 

(NYT)  • Tippek
  • Személyi kölcsön