Ivó, Milán
EUR 382,98 Ft
USD 366,15 Ft
6 °C
26 °C

Zuckerberg tagadja, hogy a Facebook lepaktált volna Trumppal

2020.07.21. 11:10

Az Axiosnak adott interjújában Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója tagadta, hogy a közösségi oldal titkos megegyezések hatására viseltetne elnézőbben az amerikai elnök által megosztott, kétes hitelességű információkkal kapcsolatban, mint a riválisok, például a Twitter. "Én is hallottam e vádaskodást, ezért hadd fogalmazzak egészen világosan: nincs semmiféle megállapodás. Az egész ötlet nevetséges" - mondta Zuckerberg.

Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatására érkezik
Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatására érkezik
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A feltételezést az táplálja, hogy miközben a Twitter mostanában lépéseket tesz a Trump által terjesztett álhírek megfékezése érdekében, addig a hasonló témájú elnöki posztok a Facebookon nagy részt érintetlenek maradnak. A titkos Zuckerberg-Trump találkozók sem lennének példátlanok. Tavaly októberben a Facebook vezetője részt vett egy vacsorán az elnökkel a Fehér Házban, amit nem hoztak nyilvánosságra.

Akkor Zuckerberg azt mondta, hogy azért fogadta el a meghívást, mert épp Washingtonban volt, Trump meg az Egyesült Államok elnöke. Obamával is megtette párszor, és szerinte ez nem jelent semmiféle megállapodást. Egy belső facebookos vita során is felmerült a kérdés. Akkor az igazgató így fogalmazott: "Sokan mondják, hogy talán túl megértők vagyunk, illetve túl közeli kapcsolatot ápolunk a Trump-kormánnyal. De az, ha teret biztosítunk az embereknek a vitára, nem jelenti azt, hogy egyetértenénk a meggyőződésükkel."

Az elemzők nagy része sem tart valószínűnek semmiféle formalizált megállapodást a Facebook és Trump között, már csak azért sem, mert az esetleges előnyöknél - mondjuk a lazább szabályozásnál-  a közösségi oldal számára sokkal (akár végzetesen is) veszélyesebbek lehetnek a hátrányok, ha a megállapodás kitudódna. Ennek ellenére a kormányzattal kialakított viszonyt sokan kifejezetten szívélyesnek tartják.

Zeckerberg nagyon nem szeret nyilvánosan véleményt nyilvánítani a Trump-kormány tevékenységéről, bár a múlt héten egy élő streamben beszélgetett Anthoni Faucival, az amerikai járványellenes védekezés vezető alakjával, akivel Trump látványosan rosszban van. A beszélgetésben nem került szóba explicit módon az elnök, de Zuckerberg kritizálta a kormányt, amiért nem növeli a tesztkapacitásokat, és a kormány bizonyos tagjai nem népszerűsítik a maszkhasználatot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek