Gál
3 °C
16 °C

Letartóztattak egy floridai tinit a Twitter legnagyobb hekkelésének ügyében

2020.07.31. 21:57 Módosítva: 2020.07.31. 22:11

Fontos fejlemény érkezett a Twitter legnagyobb hekkelésének ügyében, az amerikai szövetségi és állami szervek ugyanis helyi idő szerint péntek reggel bejelentették, hogy letartóztattak és bebörtönöztek egy 17 éves floridai tinit, aki a gyanú szerint az akció agya lehetett – írja a The Verge.

A tampai fiatalt több mint harminc bűncselekménnyel, köztük szervezett csalással, hekkeléssel és személyazonosság-lopással gyanúsítják, a hivatalos bejelentés szerint pedig a lakásán tartóztatták le, ahol egyedül élt. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy van-e másik gyanúsítottja is az ügynek, erre a kérdésre ugyanis az ügyész nem válaszolhatott. A fiatalnak felnőttként kell majd bíróság elé állnia, az államügyész pedig hangsúlyozta, hogy nem egy hétköznapi 17 évesről van szó. A rendvédelmi szervek emellett azt is kiemelték, hogy a gyanútlan emberektől kicsalt 100 ezer dollárnyi bitcoinon túl beláthatatlan következményekkel járhatott volna a hekkelés:

  •  amellett, hogy hatalmas mennyiségű pénzt csalhattak volna ki vele az emberektől,
  • világszerte térdre kényszeríthették volna a tőzsdéket,
  • és komoly diplomáciai galibát is okozhattak volna.

Mint mondták, ez nem vicc, hanem komoly bűncselekmény, aminek komoly következményei is vannak, ha pedig valaki azt hiszi, hogy retorziók nélkül húzhat le embereket online, azt a hajnalban az ajtaján dörömbölő szövetségi ügynökök fogják felverni ebből az álomból. Elképzelhető, hogy a fiatal már holnap bíróság elé áll Floridában, ami egyben arra is enged következtetni, hogy jelenleg szövetségi vádak nincsenek ellene. A Twitter egy tweetben köszönte meg a hatóságok gyors munkáját, és azt írták, a továbbiakban is mindenben együttműködnek majd velük, emellett pedig folyamatosan tájékoztatják majd a felhasználókat a helyzetről.

A Twitter korábban megerősítette, hogy a hekkertámadás során személyes adatokhoz is hozzáférhettek a támadók. Az üggyel a támadás után bővebben is foglalkoztunk, ezt a cikket itt olvashatják el: