Történelmi küldetése után visszatért a Földre a Crew Dragon

2020.08.02. 21:59

Leszállt a Mexikói-öbölben vasárnap, helyi idő szerint délután a SpaceX Dragon nevű űrkapszulája a NASA két asztronautájával, Doug Hurley-vel és Bob Behnkennel a fedélzetén – írja az MTI.

A két űrhajós jól van. Az űrkapszula Florida térségében, Pensacola közelében érkezett a vízbe négy óriási ejtőernyő segítségével. Az eseményt az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA élőben közvetítette. A két űrhajós 21 órával korábban vált el a Nemzetközi Űrállomástól, ahol két hónapot töltöttek.

A felszedésükhöz több mint 40 embert mozgósítottak, két kutató-mentőhajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetettek be. Az űrhajósok az egyik hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, majd átszállítják őket a félszigetre, de még nem tudni, hogy tengeri vagy légi úton.

Május 30-án szombaton izgalmas időjárási huzavona után, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor hibátlan startot követően sikeresen az űrbe jutott a Dragon és két utasa, történelmet írva ezzel: kilenc éve ez volt az első amerikai űrrepülés saját eszközzel, mert az űrrepülőgépek leállítása óta az amerikai asztronauták is orosz űrhajókat használtak. A Crew Dragon sikerével azonban az Egyesült Államok űrprogramjában újra elérkezett a saját emberes űrrepülések időszaka.   • Hírek
  • Támogatások