A táplálkozási tanácsok nagy részét nem szakértők adják

2020.08.05. 11:36 Módosítva: 2020.08.05. 14:52

Egészségünk szempontjából meghatározó, hogy milyen táplálékokat viszünk be a szervezetünkbe, ám sokkal könnyebb hozzájutni a megfelelő alapanyagokhoz, mint a valóban szakszerű tanácsokhoz – erre a következtetésre jutott a Nature tudományos lapban publikált tanulmány, amelynek Barabási Albert-László az egyik szerzője.

Sarlatánok a salátás pultnál

Amikor a helyes táplálkozásról van szó, az ilyen témájú könyvekben a tanácsadás nem áll meg ott, hogy passzol-e cukor a szalonnás túrós csuszához. Az elhízás és az egészségtelen táplálkozás elleni küzdelem témája a kutatók által megvizsgált száz legnépszerűbb ilyen könyvben mindenhol előfordult, harmincegy könyv pedig egyenesen azt ígérte, hogy számos betegség gyógyításához vagy megelőzéséhez ad tippeket, például a diabétesz, a szívbetegségek, a rák és a demencia elleni küzdelemhez kínál muníciót.

A könyvek 83 szerzője közül mindössze 33 rendelkezett diplomával vagy magasabb tudományos fokozattal, 28 volt orvos, 3 dietetikus, a többi szerző viszont egészen változatos területekről verődött össze.

Személyi edzők, bloggerek és színészek mondják meg, hogy mit együnk.

Egyértelművé vált az adatokból, hogy nagy igény lenne a megbízható, tudományosan megalapozott táplálkozási tanácsokra. A könyvek számos szerzője igencsak meggazdagodott a tanácsadói szerepnek köszönhetően, sok esetben az általuk javasolt étrendnek megfelelő élelmiszerek piacra dobásával, ezért a tudósok szerint fontos lenne rámutatni a szerzők pénzügyi motivációira. Valamint arra a tényre is, hogy a szerzők többsége nem publikál tudományos lapokban, ugyanakkor számos javaslatukat megkérdőjelezik vagy cáfolják a szakértő táplálkozáskutatók.    

Persze nem mindenki gyűjt tanácsokat könyvekből, sokan a családi és baráti körből igyekeznek bővíteni az ismereteiket. De ezzel is óvatosnak kell lenni, mert ahogy arra más kutatások rámutattak, a téves információk nagyon könnyen berögzülnek, és úgy terjednek tovább.   • Hírek
  • Hírek