A Galaxy Note 20-ban a toll a fő attrakció

09 galaxywatch3 note20 tabs7 budslive lifestyle image
2020.08.05. 19:58

Idén semmi sem úgy alakul, ahogyan azt megszoktuk, még a megingathatatlannak tűnő gigacég Samsungnál sem. A dél-koreai cég kénytelen volt online lebonyolítani a Galaxy Note 20 és 20 Ultra mobilok, a Tab S7 tabletek és a Galaxy Buds Live fülhallgatók bemutatóját, így - évek óta először - friss személyes tapasztalatok nélkül kell megírni, mit gondolunk az újításokról. A látottak alapján egyvalami egészen világossá vált:

Az S Pen most a Samsung fő terméke

Bár a sajtó nagy része általában arra az egyszerű üzenetre fókuszál, hogy a Note 20 megkapja az idei legbikább rendszercsipet, ami tök jó a játékokhoz, a telefon képességei bőven túlmutatnak azon, amit a hardveres teljesítmény biztosít. Aki használta már bármelyik Note-ot tollal, tudja, miről van szó. De a Samsung is tudja, hiszen a frissítések nagy részének köze van ehhez az aprócska kiegészítőhöz. Amit ez a toll tud, azt csak a Note tudja, szinte minden mást, még ha eltérő minőségben is, már mobiloktól is megkapunk. 

Kulcsfontosságú a jövőre nézve, hogy a kijelző és az S Pen reakcióidejét levitték 9 ezredmásodpercre, így villámgyorsan megjelenik az odarajzolt képpont. Egyszerűbb grafikusi munkáknál jól jön ez a sebesség, és újfajta alkalmazások előtt nyithatja meg az utat, amelyekben nem is az a fontos, hogy mi jelenik meg a kijelzőn, hanem az 5G hálózatra kapcsolódva közvetlenül a felhőbe kell tartalmat gyártani.

Online oktatás és távmunka során például előfordulhat, hogy egy konferenciás szoftverben kell élőben felskiccelni ötleteket, rámutatni pár érdekes részletre, és ez akkor gördülékeny, ha minden töredék másodpercet megspórol nekünk a rendszer a válaszidőből. Így lesz olyan az élmény, mintha élőben, személyesen rajzolnánk egy táblára.

Van wifi 6, és 5G kapcsolat a 6 GHz alatti tartományban

Pontosabb lett a kézírás felismerése, mélytanuló technikák bevetésével. Az új mobilok kipróbálása nélkül is tudható, hogy ezen a területen a Samsung kimagaslóan teljesít, hiszen láttuk, hogyan működik mindez a legfrissebb szoftverrel futó Galaxy Note 8-tól a megfizethető Tab S6 Lite-on át egészen a csúcskategóriás Tab S6-ig.

A Samsung Notes app és a virtuális billentyűzet helyébe lépő kézírásos beviteli mező profin felismeri a magyar nyelven írt szöveget, és egy gombnyomással átalakítja gépelt karakterekké. A Galaxy Note 20 abban tud többet, hogy még a ferdén lefirkantott betűinket is ki tudja egyenesíteni.

Egyetlen ponton éreztem hiányosságot az online beszámolón, ami talán inkább a tableteket érinti: jelentős mértékben növelné a Samsung tollas eszközeinek értéket, ha több professzionális kreatív szoftver lenne elérhető, például a Photoshop teljes verziója, akárcsak az Apple iPadOS rendszeren. Hogy terveznek-e ilyesmit, arról nincs információnk.

Persze enélkül sincs minden veszve, mert rengeteg kiváló rajz- és festőalkalmazás elérhető Androidon, és az Adobe is kínál olyan appokat, amelyekkel el lehet kezdeni a munkát egy tableten, hogy utána pc-n folytassuk.

Típus Felszereltség Ár
Galaxy Note20 256GB / 8GB RAM 354 990 forint
Galaxy Note20 5G 256GB / 8GB RAM 389 990 forint
Galaxy Note20 Ultra 5G 256GB / 12GB RAM 484 990 forint

Bővültek a kezünkben tartott tollal leadható gesztusok, amikor úgy lóbáljuk az S Pent, mintha varázspálca lenne. Elsősorban prezentálás közben lehet hasznos, amikor a diák közt akarunk lépkedni. Most már képernyőképet is készíthetünk a levegőben hadonászva.

011 Galaxy Note20 Samsung Notes record audio.gif

Tudható, hogy a Samsung és a Microsoft között szoros a kapcsolat, a készülékek tele vannak a redmondiak alkalmazásaival, és azokhoz a OneDrive felhőszolgáltatás biztosít online tárhelyet. Ezt az együttműködést szorosabbra fűzték, és a Samsung Notes app közvetlenül a felhőbe tud menteni, és amikor hangrögzítés közben jegyzetelünk tollal, írásunkra automatikusan időbélyegzők kerülnek.

Egy pillanat alatt megtaláljuk a kapcsolódó részleteket a hangfelvételen, amelyek egy-egy lefirkantott szóhoz tartoznak.

Nagy segítség lehet egy céges megbeszélés utólagos feldolgozásában, a részletesebb memók leírásában.

Ismerős valahonnan? Igen, ezt évek óta tudja a Microsoft OneNote, ezt vette át a Samsung Note, ami természetesen a bejegyzéseinket OneNote jegyzetbe is tudja exportálni. És persze ppt-be vagy pdf-be is. A Samsung Notes importálni is tud pdf-eket, hogy azokat a mobilon kommentáljuk. A profi felhasználók kedvéért megoldották, hogy a jegyzeteket a pc-k fájlstruktúrájához hasonlóan mappákban tudjuk rendszerezni.

A Microsofttal való együttműködés nem merül ki a fentiekben, kedvenc mobilos alkalmazásainkat tükrözni tudjuk a Windowsra, és a Note-hoz - bizonyos országokban ingyen - adnak Xbox Game Pass hozzáférést, amivel hozzáférhetünk a Microsoft platformjára kiadott több mint száz játékhoz. A Note 20 természetesen bluetooth kontrollerrel is összeköthető, hogy úgy tudjunk játszani, mint egy játékkonzolon. Tévével is megoldható a kijelzőtükrözés, és ezzel azért elképzelhető olyan játékélmény, mint egy konzolon. Ezt azért előbb látni kell, hogy tényleg úgy is van-e. Sőt, az is megoldható, hogy a tévén fut valamilyen app a Note 20-ról, mondjuk egy izgalmas főzős videó vagy egy Udemy online tanfolyam, közben pedig egy másik appban a mobil kijelzőjén jegyzetelünk, feladatokat oldunk meg.

009 Galaxy Note20 Samsung DeX wireless.gif

Háromszemű óriás

Ha már szóba került a kijelző: állítólag 25 százalékkal fényesebb, és a méretek is óriásiak. Az egyszerű Note 20 kijelzője 6,7 hüvelykes és lapos, míg az Ultráé ívelt és tablet méretű: 6,9 hüvelykes. A méretnél is fontosabb az Ultra 120 Hz-es adaptív kijelzőfrissítése. Ez a paraméter az éppen futó alkalmazástól függ, játék közben például gyakrabban frissül a megjelenő kép, hogy a pontosan követni tudjuk követni az eseményeket, míg amikor csak jegyzetelgetünk, nem pazarol ilyesmire értékes energiát. A mezei Note 20 kijelzője teljesen hétköznapi, 60 Hz-en frissít. Egyébként a mobilok a méretükhöz képest átlagosnak mondható, 4300 és 4500 mAh kapacitású aksit kapnak, ám fejlett erőforrás-kezeléssel ez is bőven elég lehet egy-másfél napra.

A mobilok hátlapján három kamerát találunk, nagyon eltérő tulajdonságokkal. Az Ultránál a 108 megapixeles szenzor a főkamera, ezt egészíti ki egy 12 megapixeles szélesebb látószögű lencse, és egy szintén 12 megapixeles telefotós lencse, amivel 5-szörös nagyításig zoomolhatunk. A sima Note 20 esetében már csak 64 megapixel a legjobb elérhető felbontás, a háromszoros zoom már csak hibrid optikai-digitális módban érhető el. A másik két kamera viszont ugyanúgy 12-12 megapixeles, és a szelfikamera mindkét telefonon 10 megapixelben rögzít.

Szoftveresen megoldotta a Samsung, hogy lassan, fokozatosan tudjunk zoomolni a telefonokkal, így elvileg szebb felvételek készülnek. Akár 8K felbontásban és 24 fps sebességgel is videózhatunk, 21:9-es képarányban, hogy egy kicsit Hollywoodban érezzük magunkat, miközben a gyerek/kutya/macska után rohanunk. Nagy hangsúlyt kapott a profi videózás, ennek is szánnak egy menüpontot a kameraszoftverben a megszokott pro fotós mód mellett. Mozgókép rögzítése közben visszajelzést kapunk a sztereó hangszintről, és hisztogram mutatja a képen a sötét és világos pixelek arányát, hogy időben értesüljünk a felvétel néhány minőségi paraméteréről. Eldönthetjük, hogy milyen forrásból érkezzen a hang, ami lehet előlapi és hátlapi mikrofon, esetleg usb-n vagy bluetoothon csatlakozó külső eszköz, ami megkönnyítheti az egyszemélyes újságíró stábok és az influenszerek munkáját.

Már ezen a ponton említésre került az online bemutatón a Samsung Galaxy Buds Live füles, amely mikrofonként használható. A furcsa babszem formájú, vezeték nélküli füldugaszba 3 mikrofont építette be, hogy ezzel segítsék az aktív zajszűrést, és ezt tudjuk kihasználni akkor is, amikor a saját beszédünket rögzítenénk.

Ugyanez tepsiméretben

Tavaly eldőlt, hogy a Samsung végre professzionális kiegészítőként gondol a csúcskategóriás táblagépeire, hiszen az akkor legerősebb rendszercsipet építette a Galaxy Tab S6-ba. Ezen a fronton a helyzet változatlan, a Galaxy Tab S7 is megkapta az idei legerősebb hardvert, és ezúttal nemcsak egy ultrahordozható 11 hüvelykes változatot kapunk, hanem érkezik egy laptopméretű, 12,4 hüvelykes kijelzővel felszerelt S7 Plus nevű óriástablet is, amely az Apple iPad Pro egyik fő kihívójává válhat.

A tablet kijelzője szintén 9 ezredmásodperces válaszidővel követi az S Pen mozdulatait, és 120 Hz-en frissít.

Túl sok részletet nem fedtek fel a bemutatón az S7-ekről, pár kisebb részletet finomhangoltak az előző modellhez képest. A szelfikamerát például áthelyezték a hosszabb él közepére, így amikor laptopszerűen használjuk a tabletet, és az oldalára állítva, akkor jó helyre kerül a lencse videókonferenciázáshoz, és úgy jelenünk meg beszélgetőpartnerünk előtt, mintha rá néznénk, és nem valahová oldalra, mint a Tab S6 esetében.

Típus Tárhely Ár
Galaxy Tab S7 wifi 128GB 259 990 forint
Galaxy Tab S7 4G/LTE 128GB 294 990 forint
Galaxy Tab S7+ wifi 128GB 334 990 forint
Galaxy Tab S7+ 5G 128GB 409 990 forint
   Galaxy Note 20 Ultra Galaxy Note 20
Méretek / súly 77,2×164,8×8.1 milliméter
208 gramm
75,2×161,6×8,3 milliméter
192 gramm
Kijelző 6,9 hüvelykes WQHD+
ívelt
6,7 hüvelykes FHD+
lapos
19,3:9-as képarány, adaptív 120Hz 20:9-es képerány, 60Hz
Ujjlenyomat-olvasó ultrahangos a kijelzőben ultrahangos a kijelzőben
Hátlapi kamera 1
(széles)
108 megapixel
optikai stabilizátor
f1.8
12 megapixel
optikai stabilizátor
f1.8
Hátlapi kamera 2
(tele)
12 megapixel
optikai stabilizátor
f3.0
5x optikai zoom
64 megapixel
optikai stabilizátor
f2.0
hibrid 3x zoom
Hátlapi kamera 3
(szélesebb)
12 megapixel
f2.2
12MP
2.2
Szelfikamera 10MP
f2.2
10MP
f2.2
Rendszercsip Exynos 990 Exynos 990
Memória / tárhely 8 vagy 12 GB RAM / 256 GB 8 GB RAM / 256 GB
Aksi 4,500 mAh 4,300 mAh
Vezetékes / vezeték nélküli töltés 25 W / 15 W 25W / 15W
UWB adatátvitel van nincs
Audio 3 mikrofon
sztereó hangszóró 
3 mikrofon
sztereo hangszóró 
Egyéb IP68, Wi-Fi 6 IP68, Wi-Fi 6

Galéria a telefonról:  • Hírek
  • Csok