Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

A 17 éves srác, aki feltörte a Twittert

GettyImages-673447146
2020.08.08. 14:59

Graham Ivan Clark korán kezdte: eleinte a rossz családi hangulat elől menekült a Minecraft számítógépes játékba, aztán 10 évesen már szakértője volt a játékon belüli átveréseknek, és sorozatban csalta ki az emberektől a pénzüket. 

Ő az a fiatal, akit múlt pénteken Floridában tartóztatott le a rendőrség a nagy Twitter-hekkelés miatt. A New York Times járt utána a történetének. A hatóságok szerint a most 17 éves Clark tervelte ki az egészet, ő áll a fiókok feltörése mögött, és ő húzott ki a gyanútlan twitterezőkből több mint 117 ezer dollárt. Az ügyészek szerint legalább két társa volt a bűnelkövetésben, de ő volt az értelmi szerző, és irányító. A floridai jogszabályok értelmében felnőttként gyanúsították meg harminc rendbeli bűncselekménnyel. 

A New York Times azt írta, tinédzserek milliói játszanak azokkal a játékokkal, és lógnak azokon a fórumokon, mint Clark. De a barátaival folytatott háttérbeszélgetésekből, a közösségi oldalakból és a megszerzett dokumentumokból az derült ki, hogy Clark egy olyan tini, akinek feszült volt a viszonya a családjával, és az élete nagy részét azzal töltötte, hogy tökélyre fejlessze a képességet, amellyel emberektől pénzt, fotókat és információkat tudott kicsalni.

Amikor gyerek voltam, kis összeggel átvert

– mondta a 19 éves Colby Meeds. Elmondása szerint 2016-ban 50 dollárért vásárolt tőle egy köpenyt egy Minecraft-karakterre, amit soha nem kapott meg.

Clark és a lánytestvére a floridai Tampában nőttek fel az anyjukkal, a kozmetikusi és ingatlanügynöki papírral rendelkező orosz bevándorló Emiliya Clarkkal. A szülők a gyerek 7 éves korában váltak el. A nő nem állt szóba a New York Timesszal. 

James Xio évekkel ezelőtt, online ismerkedett meg Clarkkal. Azt mesélte róla, hogy érzelmileg szélsőségek között csapongott, gyorsan elveszítette a türelmét, és olyankor iszonyú dühös lett. Imádta a kutyáját, és nem szerette az iskolát, nem nagyon voltak barátai. A 19 éves Abishek Patel együtt játszott Minecraftet Clarkkal, ő viszont azt mondta, a srácnak jó szíve volt, és mindig törődött azokkal, akik fontosak voltak neki.

Clark 2016-ban csinált egy YouTube-csatornát, ezres követőtábort épített, és azzal lett ismert, hogy a Minecraft egy erőszakos verziójával, a Hardcore Factionsszel játszott Open és OpenHCF néven. Aztán ennél is ismertebb lett azzal, hogy más Minecraft-játékosok pénzét szedi el. Az egyik trükkje az volt, hogy menő neveket árult, majd amikor megkapta a pénzt, nem adta oda a nevet. A másik a Minecraft-karaktereknek árult köpenyek trükkje, ezek a köpenyek ugyanis aztán szintén nem érkeztek meg a pénzt átutaló vevőknek.

Graham Ivan Clark
Graham Ivan Clark
Fotó: Hillsborough County Sheriff's Office

Egy ilyen esetet el is mesélt a lapnak a 21 éves Nick Jerome, aki a Christopher Newport Universityn tanul Virginia államban. Azt mondta, négy évvel ezelőtt Skype-on beszélték, meg, hogy 100 dollárt küld a szerinte menő „Open” névért cserébe. Amikor a pénzt elküldte, Clark blokkolta őt.

Egy hülye tini voltam, így visszatekintve nem kellett volna ilyesmibe belemennem. Miért is kellett volna bíznom benne? 

– nyilatkozta Jerome.

2016 végén, 2017 elején más Minecraft-játékosok olyan videókat tettek fel a Youtube-ra, amelyen elmesélik, hogyan csalt ki tőlük pénzt Open, illetve hogyan lettek online támadások alanyai, miután összeszólalkoztak vele. Az egyik videóban Clark rasszista és szexista kifejezéseket használ, és azt is mondja, hogy házitanuló, és havi 5000 dollárt keres minecraftozással. A valódi személyazonossága ritkán jött elő online. Előfordult, hogy az arcát vállalta online, és az is, hogy más játékosok Grahamnek szólították.

Clark egy idő után a Fortnite játék és a kriptovaluták iránt kezdett érdeklődni. Csatlakozott egy hekkerfórumhoz, az OGUsershez, és elkezdte használni a Graham$ nevet. A fiókját ugyanarról az IP-címről regisztrálták, mint a Minecraft-accountját. Az OGUsersen magát úgy írta le, mint „teljes munkaidejű kriptokereskedéből kiszálló”, azt állítván, hogy eddig arra koncentrált, hogy másoknak csináljon pénzt. Graham$-t később kitiltották, mert nem küldött bitcoint egy másik felhasználónak, aki átküldött neki pénzt.

Ekkorra a fiatal férfi már az OGUsers révén utat talált olyan hekkerek közé, akik arról ismertek, hogy emberek telefonszámát megszerezve hozzáférkőznek az online fiókjaikhoz, és kriptovalutát lopnak tőlük. 2019-ben például távolról hozzáfértek Gregg Bennett techbefektető telefonjához. Pár percen belül az Amazon- és emailfiókjában is benne voltak, és 164 bitcoint loptak el tőle, ami akkor 856 ezer dollárt ért, ma 1,8 milliót. Bennett nemsokára kapott egy zsaroló levelet, Scrim aláírással.

Ezt a nevet akkor Clark használta az online barátai elmondása szerint. 

„Csak a többi pénzt akarjuk a Bittrexből”, írta Scrim, arra a bitcoin-tárcára utalva, ahonnan ellopták a pénzt. „Mindig egy lépéssel előtted járunk, ez a legkönnyebb opciód”, írta.

Áprilisban a hatóságok 100 bitcoint koboztak el Clarktól, pár héttel később pedig Bennett kapott egy levelet szintén a hatóságoktól, hogy meglett 100 bitcoinja, és ugyanazt a kódot idézték benne, ami a Clarktól elkobzott kriptovalutához kötődik. Az nem világos, hogy mások is érintettek-e ebben az ügyben, vagy hogy mi lett a maradék 64 bitcoinnal. Bennett azt nyilatkozta, az ügyről azt mondták neki az illetékesek, hogy nem tartóztatták le a tolvajt, mert kiskorú. A New York Timesnak nem reagáltak a hatóságok.

Ekkor Clark a saját lakásában lakott egy tampai lakóparkban. Drága gémer számítógépe volt, erkélye, és kilátása egy parkra a barátok és a közösségi médián egykor elérhető posztok szerint. Két szomszéd azt mondta, Clark magányos életet élet, szokatlan időpontokban jött-ment, és egy fehér BMW 3-asa volt. Clark azóta megszűnt @error nevű Instagram-fiókján olyan videókat osztott meg, amelyen drága cipőkben bólogat rapzenére, drágaköves Rolexe van.

Clark barátja, Xio azt nyilatkozta, az áprilisi összezördülés a hatóságokkal megrázta a férfit, aki úgy érezte, hogy kapott még egy esélyt, és onnantól megpróbált olyan szabályosan élni, ahogy csak lehet. De ez nem tartott sokáig, mert

két hét múlva már elkezdett azon dolgozni, hogy bejusson a Twitter rendszerébe.

A hírhedt Twitter-feltörést végül két másik fiatallal, a Rolex néven ismert 22 éves orlandói Nima Fazelivel, és a Chaewon néven ismert 19 éves brit Mason Shepparddal követte el. A LinkedInről és más publikus forrásokból lenyomoztak Twitter-alkalmazottakat, és telefonon felhívták őket azzal, hogy ők is a Twitternél dolgoznak, kellene pár dolog nekik, majd egy adathalász oldalra irányították őket, amely úgy nézett ki, mint egy belső twitteres belépési oldal. Abban a pillanatban, hogy a valódi dolgozó beírta a kamuoldalra a belépési adatokat és jelszót, gyorsan ők is beírták ugyanazt a valódi belépőoldalra, így be tudtak jutni a rendszerbe. A többi innentől már ismert.

A tampai helyi újság azt írta, hogy Clarkra 725 ezer dolláros óvadékot szabtak ki, ugyanakkor a tárgyaláson az ügyvédje azt mondta, a srácnak több mint 3 millió dollárnyi bitcoinja van. David Weisbrod azt állítja, hogy egy tavalyi nyomozás során foglaltak le Clarktól 15 ezer dollár készpénzt és 400 bitcoint, amiből 300-at visszakapott. Szerinte ez azt mutatja, hogy jogszerűen jutott hozzá ezekhez a védence. "Nincs nagyobb jelzés a legitimációra annál, hogy a hatóságok visszaadják a pénzt". Egyelőre nem tudni, hogy a maradék 100 bitcoin az-e, amit a cikkben feljebb írt Bennett-ügyben vettek el tőle, és adtak vissza a jogos tulajdonosának, de logikusnak tűnik, hogy a két ügy összefügg.

(Borítókép: A Twitter székháza San Franciscóban. Fotó:  Justin Sullivan/Getty Images)