Diána
12 °C
21 °C

A covid-fertőzött gyerekek is hosszú hónapokig maradhatnak tünetesek

2020.08.10. 16:36

Az Egyesült Királyságban egyre több gyermekről számolnak be, akik még a koronavírus-járvány első hullámában fertőződtek meg, tipikusan hónapokkal ezelőtt, de bizonyos tüneteik akár több hónap alatt sem múltak el - számol be a CNN. Ehhez az sem szükséges feltétlenül, hogy a gyermek kórházba kerüljön, hiszen a fiatalok legtöbbje enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést. Bizonyos tünetek, például a levertség és a fáradékonyság azonban maradandónak bizonyulhattak.

Még a felnőttek esetén sem tudunk sokat a koronavírus-fertőzés hosszú távú következményeiről, a gyermekekről pedig még kevesebb ismereteink vannak. Egyes fertőzött gyerekek szülei arról számolnak be, hogy a légszomj, a mellkasi fájdalom, a hasmenés vagy a lábujjakon jelentkező bőrtünetek hetek múlva sem akarnak elmúlni.

A fertőzés gyerekekre gyakorolt valós veszélyeinek ismerete egyre sürgetőbbé válik, ahogy szerte a világon közeledik az iskolák újranyitásának pillanata. Noha az általános tapasztalat szerint a gyerekekre a fertőzés kisebb veszélyt jelent, mint a felnőttekre, pláne az idősekre nézvést, nem igaz az az állítás, hogy a gyerekek immunisak lennének a koronavírusra. Maguk is súlyosan megbetegedhetnek, esetenként meg is halhatnak, illetve terjeszthetik a fertőzést. 

A később kialakuló, illetve tartós covid-tünetek felismerését az is nehezíti, hogy mivel a fertőzés a gyerekekre az esetek többségében kevésbé veszélyes, ritkábban tesztelik őket, így sokszor ki sem derül, hogy a megmagyarázhatatlan tüneteket produkáló gyermek korábban fertőzött lehetett.

A CNN-nek nyilatkozó virológus szerint egyelőre nincsenek tudományos bizonyítékok a gyerekeket érintő hosszú távú következményekről. Ennek egyik oka az, hogy a tudományos vizsgálatokba rendszerint csak azok a súlyos akut betegek kerülnek be, akik kórházi ápolásra szorulnak. A gyerekek, akik rendszerint otthon heverik ki a betegséget, a statisztikák számára sokszor láthatatlanok maradnak.