Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egyre magasabb a 40 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

2020.08.10. 10:03 Módosítva: 2020.08.10. 11:59

A Semmelweis Egyetem országos adatok alapján végzett elemzéséből az derült ki, hogy a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik,

júliusban már ez a korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát.

Az intézményi fertőzések felszámolásával júniusban a 60 évesek vagy a náluk idősebbek körében jelentősen csökkent a fertőzések száma, júliusban pedig már csak 63 fertőzöttet észleltek ebből a korosztályból. A leginkább veszélyeztetett korosztály aránya az összes fertőzött közül az eddigi legalacsonyabb, mindössze 17 százalékos. 

Bár a 40 év alatti korosztályra is veszélyes lehet a vírus, nekik ritkábban van szükségük kórházi ellátásra. A kutatás szerint a fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal vagy kollégájukkal, aki külföldi utazásból tért haza. Ez lehet a fő oka annak, hogy jelenleg az aktívabb korosztályban terjed itthon a vírus.  

A Semmelweis Egyetem továbbra sem javasolja a külföldi utazást, illetve azt tanácsolja, hogy még a zöld országokon belül is kísérjék figyelemmel az egyes régiók közti különbségeket. Külföldi utazás után alaposan megfontolandó az idősebb hozzátartozók felkeresésének mellőzése, mert az ő esetükben a betegség lefolyása jellemzően jóval súlyosabb.