Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Fémdetektoros hobbirégész talált nemzeti jelentőségű leleteket Skóciában

2020.08.10. 14:58

Fémdetektoros hobbi kincskeresők találtak több ezer éves régészeti leleteket Skóciában – írja a BBC. Mariusz Stepien egy teljes lóhámot és kardot talált júniusban Peebles környékén.

Az ásatás során talált kard
Az ásatás során talált kard
Fotó: youtube

Szakértők szerint a lelet nemzeti jelentőségű, ráadásul a talaj konzerválta a bőr és fa részleteket, így a gyűrűket, a csatokat és a hevedereket is jobban meg tudták vizsgálni a kutatók, és most először láthatták azt is, hogyan is szerelték össze a bronzkorban a lóhámokat. 

Stepien azt mondta a BBC-nek, hogy alig fél méterrel a föld alatt talált meg egy leletet, miközben a barátaikkal fémdetektorokkal pásztázták a földet, és mivel soha ehhez foghatót nem látott, így gondolta, hogy valami nagyon nagy dolgot talált. Azt azonban nem is sejtette, hogy szó szerint a skót történelem egy jelentős darabját fedezte fel. Azt mondta, hogy remegett az izgalomtól, és a barátaival 22 napot kempingeztek a helyszínen, amíg a régészek fel nem tárták a területet. 

Minden nap új dolgokat találtak, ami minden nap megváltoztatta az egész összképet, mi pedig folyamatosan tanultunk

– lelkendezett Stepien. 

A régészek végül találtak kardot hevederekkel díszített hüvelyben, szekérkereket és egy olyan csörgő medált, amilyen eddig csak Angliából került elő, Skóciából nem. Bár a feltárás véget ért, a régészek szerint még mindig rengeteg vizsgálatnak kell alávetni a tárgyakat, és arra is rá kell jönniük, hogyan kerültek oda.