Zsófia
17 °C
21 °C

Új dinoszauruszfajt fedeztek fel a Wight-szigeten

2020.08.12. 17:19

A theropodák egy új faját fedezték fel az Angliától délre fekvő Wight-szigeten, az új dinoszauruszfaj a T.rex unokatestvére – közölték kedden a Southamptoni Egyetem kutatói. A kutatók a Vectaerovenator inopinatus nevet adták a fajnak, amely 115 millió éve a kréta időszakban élt, és becslések szerint mintegy négy méter hosszú lehetett.

A Vectaerovenator négy csontját tavaly találták meg egy tengerparti üdülőhely strandján fosszíliavadászok. Neve azokra a légzsákokra utal, amelyeket csontjaiban találtak. Ezek a légzsákok, amelyek megtalálhatók a mai madarakban is, a tüdő kiterjesztései, amelyek segítették az állat légzőszervrendszerét hatékonyan működni, miközben könnyebbé tették a csontozatukat – írja az MTI.

Robin Ward, a csontokat megtalálók egyike elmondta, rögtön arra gondolt, hogy valami különlegeset találtak, és magukkal vitték a fosszíliákat a szigeten lévő dinoszaurusz múzeumba. "Az ottani szakemberek is azonnal tudták, hogy valami ritkaságról van szó, és kérték, adományozzuk a múzeumnak, hogy alapos vizsgálatnak vethessék alá".

Meghökkentünk, amikor láttuk, milyen üregesek az állat csontjai. Csontvázának részei igen törékenyek lehettek

– mondta Chris Barker, a dinoszauruszfajról készített tanulmány vezetője.

A paleontológusok úgy vélik, valószínű, hogy a Vectaerovenator északra élt attól a helytől, ahol csontjait megtalálták, tetemét a közeli sekély tengerbe mosta a víz.