A Facebook súlyos veszély a közegészségügyre nézve

2020.08.19. 14:52

Tavaly 3,8 milliárdszor kattintottak az emberek egészségügyi álhírekre a Facebookon – írja az Avaaz jelentése alapján a BBC. A nonprofit szerint a Facebook súlyos veszélyt jelent az emberek egészségére. Orvosok szerint ez főleg azért aggasztó, mert emiatt előfordulhat, hogy sokan nem oltatják majd be magukat a koronavírus ellen, ha kész lesz a vakcina.

A Facebook úgy reagált, hogy ezek az eredmények nem tükrözik a lépéseket, amiket megtettek.

Osztozunk az Avaaz céljában, hogy csökkentsük a félreinformáltságot. Hála a globális tényellenőrző hálózatunknak, április és június között 98 millió Covid-19 álhírre raktunk figyelmeztetést, és 7 millió olyan posztot töröltünk, amik azonnali egészségkárosodáshoz vezethettek. Több mint 2 milliárd embert irányítottunk át egészségügyi hatóságok anyagaihoz, amikor megpróbáltak Covid-19-cel kapcsolatos linkeket posztolni

– írták közleményükben.

Az Avaaz szerint a téves egészségügyi információk mindössze 16 százalékán volt figyelmeztetés. A top 10 félreinformáló oldal majdnem négyszer akkora nézettséggel bír a Facebookon, mint például a WHO-hoz hasonló hivatalos szervek.Sok téves információ publikus oldalakról lett megosztva, és ezek közül 42-nek volt legalább 28 millió követője. 

  • Egy cikknek, amiben azt írták, hogy Bill Gates olyan gyermekbénulás-vakcinát támogatott, ami félmillió gyermek lebénulásához vezetett Indiában 8,4 milliós olvasottsága volt.
  • Egy cikket, ami kamugyógymódokat hirdetett veszélyes betegségekre (például ezüstkolloidot Ebola ellen) 4,5 millióan olvastak el.
  • Egy cikk szerint a karantén rontott a közegészségügyön, ezt 2,4 millióan olvasták.

A kutatás csak az USA-ra, az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Németországra és Olaszországra koncentrált. Az Avaaz kampányigazgatója, Fadi Quran szerint a Facebook algoritmusa a 2,7 millió felhasználó jelentős részét téves információkat terjesztő oldalakra tereli, ezért veszélyes a közegészségügyre. A nonprofit szerint a közösségi oldalnak minden olyan felhasználónak ismeretterjesztő anyagot kéne küldenie, aki rákattintott álhíreket terjesztő oldalakra, valamint lejjebb kéne sorolnia az ilyen jellegű posztokat a hírfolyamban.

Orvosok szerint az egészségügyi álhírek most különösen veszélyesek, mert egy esetleges koronavírus-vakcina bizonyíthatná az oltóanyagok hatékonyságát, ami hatékony bizonyíték lenne az oltásellenesekkel szemben. Ehhez képest az ilyen posztok aláássák a még el nem készült gyógyszereket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM