Ha feketére festik a szélturbinákat, 70 százalékkal kevesebb madarat ölnek meg

2020.08.27. 11:55

A megújuló energiaforrások hasznosítása sok szempontból előnyösebb, mint a fosszilis energiatermelés, ugyanakkor ezek sem mentesek a káros mellékhatásoktól. A szélerőművek lapátkerekei például sok madarat sújtanak halálra, az állatok rendszerint nekik repülnek, vagy a forgó lapátok ütik agyon őket.

Ez az ártalom különösen a tengerek part menti térségeibe telepített turbinák esetében számottevő. A trondheimi Norvég Természettudományi Kutatóközpont munkatársai megállapították, hogy kevesebb mint a felére lehet leszorítani a szélturbinák okozta halálozást, ha sötétre festik a lapátokat. 

Norvégiában főként a ragadozómadarak vannak veszélyben. A tanulmány egyik szerzője a BBC-nek elmondta, hogy évente 6-9 rétisast ölnek meg a turbinák. Ezek az esetek ellenségeskedést ébresztenek a madárvédők és a szélerőművek üzemeltetői között. Különösen a Norvégia nyugati partjai mentéén telepített Smola szélfarm turbinái veszélyesek a madarakra nézvést. Itt 68 turbina üzemel 18 négyzetkilométeres területen.

A kutatók számos beavatkozást tesztelnek, ezek egyike az, hogy a rotorok egyikét feketére festik. A forgó fekete lapát növeli a turbina láthatóságát a madarak számára. Amikor egymással szomszédos turbinák egyikének egyik lapátját feketére festették, az 70 százalékkal kevesebb madár pusztult el miatta.

Az állatvédő szervezetek munkatársai ugyan üdvözlik, hogy a szélerőművek üzemeltetői igyekeznek minél biztonságosabbakká tenni az építményeiket a madarak számára, de ők alapvetően inkább azt szeretnék, hogy a védett madarak lakta területeken egyáltalán ne telepítsenek turbinákat.

(BBC)  • Tippek
  • Hírek