Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Nézze meg, hogyan nézett ki a lakóhelye több millió évvel ezelőtt

2020-09-07 15 36 31-Ancient Earth globe-240.png
2020.09.07. 16:32
Ha csak belegondolunk, hogy mennyit változott a Föld azóta, hogy tízévesek voltunk, akkor könnyebb elképzelni, hogy mennyit változott 750 millió vagy 4,5 milliárd év alatt, mközben tektonikus táblák keletkeztek, süllyedtek le, és kóboroltak a felszínén.

Ian Webster kaliforniai paleontológus, hogy megkönnyítse a képzeletünk szárnyalását, létrehozott egy interaktív térképet – írja az IFLS portál. Ha ebbe beírjuk, hogy hány évet szeretnénk visszamenni az időben, akkor akár az első többsejtű élőlények megjelenése előtti időkre is visszamehetünk.

A különböző időkben kóborolva azt is láthatjuk a térképen, hogy a kontinensek hogyan mozogtak. Például végignézhetjük a Pangea feldarabolódását is 335 millió évvel ezelőttől kezdődően, 160 millió éven át. Vagy elugorhatunk a Kréta időszakba, amikor még dinoszauruszok masíroztak a Földön.

A programból az is kiderül például, hogy az első virágos növények 130 millió évvel ezelőtt jelentek meg először, azaz a szárazföldi állatok úgy éltek 670 millió éven át a kontinenseken, hogy nem találkoztak virágokkal.

300 millió évvel ezelőtt. További térképek itt
300 millió évvel ezelőtt. További térképek itt
Fotó: screenshot / dinosaurpictures.org

A térképpel, ami a GPlates szoftvert használja, itt tudunk játszani. Az alkotója azt reméli, hogy amellett, hogy lenyűgöz minket, rádöbbenti az oldalára kalandozókat arra, milyen gyorsan változik a Föld, és hogy mennyire kell vigyáznunk rá.

(Borítókép: A Föld 240 millió évvel ezelőtt. Fotó: dinosaurpictures.org)