Ivó, Milán
EUR 383,74 Ft
USD 365,44 Ft
6 °C
26 °C

Hatalmas, eddig ismeretlen kataklizmára bukkantak a kutatók

2020.09.18. 21:22

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen tömeges kihalási eseményt azonosítottak a kutatók. A vuhani Kínai Földtudományi Egyetemen dolgozó Jacopo Dal Corso és a Bristoli Egyetem munkatársa, Mike Benton által vezetett kutatócsoport a témában releváns összes geológiai és paleontológiai bizonyítékot átvizsgálva határozta meg az eddig ismeretlen kihalási esemény lefolyását – olvasható a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A kihalás legvalószínűbb oka a mai nyugat-kanadai Wrangellia területén koncentrálódott masszív vulkanizmus volt. Hatására óriási bazaltréteg képződött a mai Észak-Amerika nyugati partvidékén.  A kitörések a karni korszakban tetőztek – mondta Jacopo Dal Corso, aki korábban tanulmányozta a kitörések geokémiai jellegét és megállapította, hogy azok jelentős hatással voltak a bolygó légkörére.

A szakember szerint a felszabaduló üvegházhatású gázok járulhattak hozzá a gyors felmelegedéshez, amit megnövekedett esőzések kísértek. Ezután, mintegy 20 millió évvel jelentek meg dinoszauruszok és ekkor terjedtek el a tűlevelű erdők is a hirtelen bekövetkező szárazság hatására. A klímaváltozás ugyanakkor számos faj eltűnésével is járt.

A paleontológusok mostanáig öt fő kihalási eseményt azonosítottak az elmúlt 500 millió évre visszamenőleg. Ezek mindegyike óriási hatással volt a bolygóra és az élővilág fejlődésére. Jacopo Dal Corso csapatának eredményeként már hat ilyenről tudunk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek