Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Arktisz: soha nem látott jégzsugorodás

2020.10.29. 18:19

Az északi-sarkvidéki tengeri jég idei októberi kiterjedése lesz az eddigi legkisebb, és a tengeri jég növekedési üteme is lassabb a szokásosnál – mondta Rasmus Tonboe, a Dán Meteorológiai Intézet kutatója. A műholdas adatok szerint a tengeri jég kiterjedése 6,5 millió négyzetkilométer volt a minap. Az elmúlt tíz év tekintetében a mérések 8,2 százalékos csökkenést mutatnak az októberi jégkiterjedésben – írta a távirati iroda az AFP nyomán.

A szakemberek idén szeptemberben mérték az északi-sarkvidéki tengeri jég – 2012 utáni – második legkisebb kiterjedését. A szokásosnál melegebb óceánvíz pedig lassította a jég újraképződését októberben. Az Északi-sarkvidék keleti részén, Szibériától északra a vízhőmérséklet 2–4 Celsius-fokkal, míg a Baffin-öbölben 1–2 Celsius-fokkal melegebb a szokásosnál. Az 1990-es évek óta az Északi-sarkvidék kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

Kapcsolódó

Egyszer már nagyon olvadt az Antarktisz, akkor 3 méterrel emelte meg a tengerszintet

Ez 130 ezer éve volt. De már a következő 100 évben is 80 centivel emelkedhet a tengerszint, és ebbe az antarktiszi olvadás hatását nem is számolták bele.

Tonboe szerint az elmúlt években egy ördögi kör alakult ki a térségben: a jégmentes időszak meghosszabbodásával a nap hosszabb ideig melegíti a tengert, ennek következményeként a telek megrövidülnek, és ezért a jég nem vastagszik meg annyira, mint régen.