A tömeges gyorstesztelés véget vethet a járványnak?

2020.11.23. 08:59 Módosítva: 2020.11.23. 09:50
Hat hét alatt meg lehetne szüntetni a koronavírus-járványt a Colorado Boulder Egyetem munkatársai szerint.

A Science Advances nevű szaklapban pénteken közölt tanulmány egy olyan stratégiát javasol, amely a gazdaság leállásával járó óvintézkedések helyett a kevésbé megbízható gyorstesztek tömeges alkalmazásával küzdené le a Covid–19-járványt.

Az eredményeink szerint, ha közegészségügyről van szó, jobb ma egy csomó kevésbé érzékeny teszt, mint az érzékenyebb teszt holnap.

– magyarázza Daniel Larremore professzor.

Ahelyett, hogy mindenkit az otthonába zársz, megbizonyosodhatsz róla, hogy aki beteg, nem terjeszti a ragályt, így csak a fertőzőeket kell hazarendelned, és mindenki más folytathatja az életét.

A gyorstesztek olcsók és percek alatt eredményt adnak, szemben a megbízhatóbb PCR-vizsgálat napokig tartó átfutásával.

Tömegesen postázott állami önteszt

Az antigén tesztek az alapnak tekintett PCR-teszteknél ezerszeres vírusszámnál adnak pozitív eredményt. Egy másik teszt, a RT-lamp a PCR teszthez képest százszoros vírussszámnál jelez. A PCR-tesztnek milliliterenként 5000-10000 vírusos RNS kell a pozitív eredményhez. A valóságban egy fertőzött személynél milliliterenként megjelenő 5000 vírus alig egy nap alatt egymillióra növekedhet.

A tanulmány radikálisan kiterjesztené a tesztelést és az egész lakosságot hetente vizsgálná. Matematikai modelljük szerint egy város háromnegyedének tesztelése 88 százalékkal csökkentette az fertőzések arányát, ami „hat hét alatt eltüntetné a vírust”.

A gyorstesztek fertőzőségtesztek, percek alatt ki lehet szűrni velük, hogy éppen ki fertőző

– magyarázza Michael Mina, a Harvard epidemiológusa. Mina elképzelései szerint az állam otthoni teszteket postázhatna minden állapolgárnak.

A Politico politkai blog pénteki jelentése szerint az egyre olcsóbb és tömegesen elérhető gyorstesztek alkalmazása lesz az nemrég megválasztott amerikai elnök, Joe Biden járványellenes stratégiájának kulcsa.  • Tippek
  • Hírek