Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Kedvező hitelt ígérnek az adathalászok

2020.12.04. 09:23 Módosítva: 2020.12.04. 09:32
Magyar felhasználókat célzó, koronavírusra hivatkozó aktív adathalász-akcióra derített fényt egy kiberbiztonsági cég.

A koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva a csalók a Világbank nevének említésével ígérnek kedvező kamatozású pénzügyi hitelt – az adathalász-akcióra a Kaspersky kiberbiztonsági vállalat derített fényt.

A rosszindulatú e-mailben a csalók személyes adatokat (név, telefonszám) kérnek a címzettektől az ügyintézés lefolytatásához. 

A Kaspersky közleményéhez mellékelte a támadó email képét.

HU Covid fraud.png
Fotó: Kaspersky Lab

A cég azt javasolja, hogy 

  • Vizsgálja meg alaposan a feladó e-mail címét: ha egy ingyenes e-mail szolgáltatásból származik, vagy értelmetlen karaktereket tartalmaz, akkor valószínűleg hamis.
  • Ügyeljen a szövegre: a jól ismert cégek nem küldenek rossz formátumú, illetve helytelen megfogalmazású vagy helyesírású e-maileket.
  • Ne nyissa ki a mellékleteket, és ne kattintson a linkekre a kézbesítőktől származó e-mailekben, különösen, ha a feladó ragaszkodik hozzá. Sokkal jobb, ha közvetlenül a hivatalos webhelyre látogat, és onnan jelentkezik be.
  • Használjon olyan megbízható biztonsági megoldást, ami azonosítja a rosszindulatú mellékleteket és blokkolja az adathalász webhelyeket.