Összejátszással vádolják a Google-et és a Facebookot

shutterstock 1825730168
2020.12.18. 06:57
Nem csitul a technológiai óriáscégek körül tomboló jogi vihar: szerdán Texas államban indult újabb antitrösztper.

Texas és az Egyesült Államok további kilenc államának főügyészei szerdán antitrösztpert indítottak a Google ellen. Az újabb perben ezúttal azzal vádolják a keresőóriást, hogy a Facebook közösségi oldalt lefizetve kerültek monopolhelyzetbe az online hirdetések piacán. Ha ezt sikerül bizonyítani, a vád ezúttal nemcsak versenyjogi, de büntetőjogi következményekkel járhat.

A történet lényege a „header bidding” nevű szolgáltatás, amelyben a reklámhordozó oldalak maguk választhatták ki azt a hirdetési rendszert, amelyik a legtöbbet fizeti a felületükért. Ez azt jelentette, hogy a Google online hirdetési rendszerének más rendszerekkel kellett versengenie, és támadásnak vették, amikor a Facebook bejelentette, hogy csatlakozik licitrendszerhez.

A texasi főügyész által benyújtott belső dokumentumok szerint azonban a Facebook egyáltalán nem kívánt versengeni, inkább arra várt, hogy a Google megegyezzen vele. Erre 2018 szeptemberében sor is került. A megegyezés értelmében a Facebook kivonult a licitlásból, ennek fejében fix részesedést kapott Google által megvásárolt felületekből. A két cég így felhajtotta a hirdetési árakat és felosztotta a piacot.

Nincsen itten semmi látnivaló

A szerdán indult per az eddigiektől annyiban különbözik, hogy időigényesebb egy vállalat monopóliumra törekvését és gyakorlatát bizonyítani, mint ebben az esetben, hiszen két cég piacot korlátozó megegyezését külön tiltja a törvény – ennek bizonyításával gyakorlatilag lezártnak tekinthető az ügy.

A Google közlése szerint a megegyezésben semmi illegális nincs, a Facebook egyike a Google Open Bidding programjában részt vevő 25 cégnek, és nem részesül előnyös bánásmódban.

A vádiratról jelenleg annyi tudható, hogy a két cég hirdetési együttműködése csak egy részét képezi. Egy másik nyilvánosságra került dokumentumrészlet szerint a legfelsőbb szinteken jóváhagyott együttműködés nyomán több millió amerikai elvileg titkosított WhatsApp-üzenetei kerültek a Google-hoz.

Mint ismert, az amerikai igazságügyi minisztérium októberben indított antitrösztpert a Google ellen, miközben a Facebook ellen két per indult az Instagram és WhatsApp felvásárlása nyomán kialakult korlátozott piaci verseny miatt. A Politico értesülései szerint a Google ellen még ezen a héten újabb pert indítanak amerikai államok az internetes keresési monopóliumuk miatt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM