Korábban jelenhetett meg a Covid–19 Európában, mint sejtettük

2021.01.29. 11:16
A közösségi média nem csak rémhírterjesztésre jó: kutatók a Twitter elemzése alapján kimutathatták a járvány érkezését.

A folyamatos tájékoztatás a közösségi oldalakon még egyszerűbb, mint korábban, hiszen a mindennapi élet jelentős része áttevődött a virtuális térbe. Ez a tény azonban nemcsak a rémhírekkel kapcsolatos hátrányokkal, hanem egy esetleges előrejelzés esélyeinek előnyével is jár egy nemrég megjelent tanulmány szerint. 

A ScienceAlert által idézett kutatás szerzői szerint az eddig gondoltnál akár egy hónappal korábban megjelent a koronavírus Európában. Ugyan spanyol kutatók már 2019. márciusi barcelonai szennyvízmintákban kimutatták a SARS-COV-2-t, az év második felének mintái ismét negatívok voltak. Twitter-bejegyzések azonban már a hivatalosnak tekintett 2020. januári franciaországi megjelenés előtt is terjedő száraz köhögésről, illetve ehhez kapcsolódó tüdőgyulladásról számoltak be Európa-szerte.

A Calabria Egyetem statisztikusa, Milena Lopreite és kollégái 570 000 ezer felhasználó 890 000 tweetjét elemezték ki, és hét európai nyelven kerestek rá bennük a „pneumonia” (tüdőgyulladás) kifejezésre. Miután kiszűrték a médiában megjelent híreket megosztó üzeneteket, már 2019 végétől is jelentősen nagyobb számú érintett tweetet találtak, mint a viszonyításként szolgáló 2014-es adatbázisban. A koronavírus másik jellegzetes tünetére, a „száraz köhögés”-re megismételve a keresést hasonló eredményre jutottak.

A kutatás által jelzett gócpontok 2019 végén, 2020 elején
A kutatás által jelzett gócpontok 2019 végén, 2020 elején
Fotó: Nature.com

Kutatásuk szerint már 2020 első hetében láthatóak voltak az olasz gócpontok, jócskán az első eset 2020. feburár 20-i bejelentése előtt. Hasonló mintázat volt kimutatható Franciaországban. Spanyolországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában a modell találatai két héttel korábbra teszik az első fertőzötteket, mint a hivatalos verzió. Ráadásul a legtöbb üzenetet azokból a területekből találták, amelyek később járványügyi gócpontoknak bizonyultak. Eredményeik alapján látható a közigazgatás reakcióideje egy-egy új járványra.

A kutatók véleménye szerint a megoldásuk segíthet a gyorsabb válaszban, és kitűnő előrejelző rendszer lehet új járványok terjedésének elején, egy feltétellel: pontosan ismerni kell a tüneteket, hogy tudják, mire kell rákeresniük.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM