Fertőzés után a többségnél fél évig kimutatható a koronavírus antitest

2021.02.03. 19:09
Nyolcból hét ember védett maradt, ötből egy tünet nélkül esett át a betegségen.

Egy közel félmillió koronavírus fertőzésen átesett beteg adatait őrző brit adatbázis elemzése szerint a vírus ellen termelt antitestek a megfertőződést követően még legalább hat hónapig kimutathatóak a szervezetben az emberek 88 százalékánál. A kutatók olyan páciensek adatait elemezték, akiktől 2020. május vége és december eleje között havi rendszerességgel vettek vérmintát.

Tesztelés Nagy-Britanniában
Tesztelés Nagy-Britanniában
Fotó: Anthony Devlin / Getty Images Hungary

A vizsgált időszakban 1699 ember produkált pozitív ellenanyag-tesztet, többségüknél már a vizsgálat első hónapjában kimutatták az antitesteket, ők a járvány első hullámában fertőződtek meg. Hat hónappal később, az alanyok 88 százalékának szervezetében még mindig észlelhető mennyiségű antitestet mutattak ki. Ez az egészségügyi dolgozók bevonásával végzett korábbi, kisebb volumenű tanulmányok eredményeit idézi.

A szakemberek szerint lehetséges, hogy a fél év elteltével negatív ellenanyag-tesztet produkáló 12 százalék egy részének vagy egészének is maradt némi védettsége az újbóli megfertőződéssel szemben, attól függetlenül, hogy a szervezetükben lévő antitestek mennyisége nem érte el a tanulmányban meghatározott küszöbértéket.

Noha nem tudhatjuk biztosan, hogy az antitestek jelenléte milyen kapcsolatban áll az immunitással, az eredmények azt sugallják, hogy a fertőzésen átesett emberek legalább hat hónapig védettek lehetnek az újbóli megfertőződéssel szemben.

- mondta Naomi Allen professzor, a brit biobank vezető kutatója, hozzátéve, hogy a védettség pontos időtartamának megállapításához hosszabb idejű utánkövetéses vizsgálatra lesz szükség.

A tanulmány részletes információkkal szolgál a fertőzöttek által leggyakrabban tapasztalt tünetekről is. Az alanyok 26 százaléka számolt be köhögésről, 28 százalék lázról és 43 százalékuk a szaglás, valamint az ízérzékelés elvesztéséről. Negyven százalékuk ezen tünetek egyikét sem tapasztalta és majdnem 20 százalék tünetek nélkül esett át a betegségen.

Az adatok szintén alátámasztották továbbá a korábbi, kisebb méretű tanulmányok eredményeit is azzal kapcsolatban, hogy kik fertőződtek meg a legnagyobb valószínűséggel a járvány bizonyos pontjain: a fiatal felnőttek, a fekete bőrű és a dél-ázsiai emberek, valamint a szegényebb negyedek lakói produkáltak a legnagyobb eséllyel pozitív antitest-tesztet.  • Hírek
  • Lakáshitel