Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

A járvány átrendezte az informatikai munkaerőpiacot

2021.02.16. 08:35
A világjárvány okozta kihívások nyomán 2020-ban a vállalatok nagy részének teljesen át kellett állnia az online működésre. Az IT-szektoron belül is jelentős változások történtek, a vírus azonban sok szempontból kedvezően hatott erre a területre. A No Fluff Jobs állásportál legújabb felmérésében azt vizsgálta, miként változtak a hazai piac trendjei és tendenciái a koronavírus hatására 2020 januárja és decembere között.

A korlátozások bevezetése után a toborzási kedv jelentősen visszaesett, rengeteg cég állította le egyik napról a másikra az új munkatársak felvételét, kénytelenek voltak elbocsátani dolgozókat, ami jelentősen megnehezítette az IT-specialisták elhelyezkedését 2020 első felében. Ez a tendencia az év közepén változott, amikor enyhült a járványhelyzet, és egyre több cég adott fel álláshirdetéseket, így a jelentkezők száma is növekedett. A cégek leginkább mid és senior fejlesztők jelentkezését várták.

Nőtt a munkaerő kínálat

Amikor a járvány elérte Magyarországot is, rövid időn belül meredek növekedésnek indult az álláskeresők száma: júniusban már közel kétszer annyi IT-szakember keresett új munkahelyet a portálon, mint áprilisban, a jelentkezések száma pedig folyamatosan nőtt az év végéig. Októberben már háromszor annyian szerettek volna elhelyezkedni a szférában, mint a vírus kirobbanásakor.

A világjárvány hatására a munkaerőpiacon felerősödött a stabilitás iránti vágy, a munkavállalók a megszokottnál jobban ragaszkodnak jelenlegi munkáltatójukhoz és meghatározó szempontnak bizonyult, hogy milyen programokkal segítették a cégek a munkavállalók mentális jólétét ebben a kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakban.

A portálon állást keresők adatai alapján az IT-szféra központja Budapest, a szakemberek közel 30 százaléka a fővárosban nézett új munkahely után, ezt követte Szeged 12 százalékkal, majd kisebb lemaradással Debrecen 9 százalékkal. 

A legtöbb álláskereső ezzel együtt is távmunkára adta be jelentkezését, felük ebben a formában keresett munkalehetőséget.

A Java a legnépszerűbb

A fejlesztési nyelvek, illetve technológiák alapján a legnépszerűbb keresési kifejezés a Java, majd a .Net volt, erre a két program nyelvre az IT-szakemberek több mint fele keresett rá. A harmadik helyen a C végzett 20 százalékkal, a negyediken a PHP 18,7 százalékkal, a sort pedig a Python zárta 8,4 százalékkal. 

Az év legnépszerűbb kategóriája szinte azonos arányban a Backend és a Frontend volt, az álláskeresők kétharmada ezt a pozíciót kereste. Harmadik helyen a Support végzett 17,3 százalékkal, melyet a FullStack 11,5 százalékkal és a DevOps követett 6,3 százalékkal.  • Vennék
  • Bankszámla