Gyász: meghalt a magyarországi csillagászat meghatározó alakja

2021.03.06. 15:53

Életének 86. évében meghalt Balázs Béla csillagász, professzor emeritus, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja – közölte a család az MTI-vel szombaton.

Felidézték: Balázs Béla korábban több mint 20 évig volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Csillagászati Tanszékének vezetője, a nyolcvanas évek közepén pedig hat évig a Bécsi Egyetemen is oktatott, csillagászok generációit tanította.

Számos magyar és angol nyelvű ismeretterjesztő könyv és kiadvány szerzője volt. Legjelentősebb munkái közé tartozik a társszerzőként és szerkesztőként jegyzett, angol nyelven íródott háromkötetes csillagászati alapmű, a Halmazok és Csillagtársulások Katalógusa (Catalogue of Star Clusters and Associations), amelyet a világ szinte minden csillagászati obszervatóriumában használnak.

Munkásságát sok egyéb kitüntetés mellett Szent-Györgyi Albert-díjjal is elismerték.

Tagja volt a Nemzetközi Csillagászati Uniónak (IAU), az Európai Fizikai Társulatnak (EPS), a német Csillagászati Társaságnak (AG) és a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának (IAA). A kilencvenes évek elején tanácsosként öt éven keresztül vezette a bécsi Collegium Hungaricumot.  • Hírek
  • Bankszámla