Ha érkező csomagról kap SMS-t, ne nyissa meg a linket

2021.03.24. 15:07

A világméretű koronavírus-járvány egyik mellékhatása, hogy a korlátozások miatt és alapvető óvatosságból is egyre nagyobb arányban rendelnek az emberek online áruházakból. 

Egy napokban felbukkant csalás ennek a trendnek a farvizén házhoz szállított áru érkezéséről szóló üzenetnek álcázza magát.

A link egy olyan weboldalt nyit meg, amely egy csomagküldő cég oldalára hasonlít, és közben a telefon böngészőjén keresztül kártékony kódot telepít. A kártevő elsősorban az Android operációs rendszert futtató eszközöket érinti, és a támadók személyes adatokat, például netbank-információkat szerezhetnek vele. UPDATE: egyre többen, köztük olvasóink is nagy számban jelezték, hogy ilyen SMS-ek iPhone készülékekre is becsapódnak.

A Police.hu a következőket tanácsolja:

  • Ha tényleg csomagot vár, győződjön meg róla, hogy az üzenet tényleg attól érkezett, akitől rendelte.
  • Legtöbbször a csomagküldő magában az üzenetben közli a várható érkezés idejét.
  • Mielőtt megnyit egy linket, győződjön meg róla, hogy a csomagküldő oldalára mutat. Ha úgy tűnik, nem valós csomagküldő oldalára jutott, zárja be az oldalt. Androidon ne engedélyezze ismeretlen fejlesztőtől származó szoftver futtatását, és hasznos lehet biztonsági szoftver használata.


  • Bérelnék
  • Bankszámla