Ön is kívánhatja közszereplők halálát a Facebookon

P  6515
2021.03.25. 05:58
A Facebook új irányelvei lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közszereplők halálát kívánják.

A Facebook bántalmazásra és zaklatásra, illetve az ehhez hasonló cselekedetekre vonatkozó szabályrendszere a jövőben lehetővé teszi, hogy ez a „közszereplőkre” ne vonatkozzon, beleértve azt is, ha „a halálukat kívánják” – áll a Guardian cikkében, mely kiszivárogtatott belső moderátor-irányelvek egyik passzusára hivatkozik.

A Facebook meghatározása szerint olyan emberek is a „közszereplő” kategóriába tartoznak, akiket sokan követnek a közösségi médiában, de azok is ebbe a kategóriába tartoznak, 

akikről néha írnak a helyi újságok.

Az ilyen személyekkel kapcsolatos megnyilvánulások „bizonyos típusát” a cég megengedettnek tekinti,

mert meg akarjuk engedni az olyan párbeszédeket is, amelyek a hírekben szereplő emberek kritikus kommentárjait is tartalmazzák

– magyarázza moderátorainak a Facebook.

Hercegek és labdarúgók

Ez az intézkedés azután jött létre, miután sok vitát váltott ki, hogy Sussex hercegét és hercegnőjét, illetve olyan profi labdarúgókat, mint Marcus Rashford, szabad-e nyilvánosan „bántani”. Sokan nagyobb szabadságot követeltek a közszereplőket bíráló véleményeknek. Az Instagramot is birtokló Facebook a kritikára reagálva megváltoztatta szabályrendszerét, új szabályokat vezetett be a zaklató közvetlen üzenetek megregulázására, és vállalta, hogy együttműködik a bűnüldöző szervekkel a gyűlöletbeszéd terén.

A Guardian betekintést nyert a részletes irányelvekbe, melyek több mint 300 oldalra terjednek ki és 2020 decemberéből származnak. A Facebook megfogalmazza, hogyan különbözteti meg a magán- és a közszemélyek védelmét. Ezt is olvashatjuk az új irányelvekben:

A közszereplőket ért súlyos támadásokat eltávolítjuk, valamint olyan támadásokat is, ahol a közszereplőt közvetlenül megcímkézik a bejegyzésben vagy a megjegyzésben. Magánszemélyek esetében a védelem továbbmegy: eltávolítunk olyan tartalmat is, amelynek célja a megalázás vagy a megszégyenítés, ideértve például valakinek a szexuális tevékenységével kapcsolatos állításokat is.

Halál reá?

Érdekesen fogalmaz az új szabályrendszer a halálos fenyegetésekkel kapcsolatban. A magánszemélyeket egyáltalán nem lehet megcélozni ilyenekkel a Facebookon, a közszereplőknél viszont csak úgy nem szabad ezt megtenni, hogy 

be is címkézi őket a felhasználó.

Ha ezt nem teszi meg, hanem csak „szimplán” a halálát kívánja az illető közszereplőnek, akkor a Facebook zaklatásokra vonatkozó szabályrendszere szerint ez a bejegyzés jogszerűnek számít, és nem von maga után negatív konzekvenciákat a közzétevő felhasználóra nézve. A konkrét halálkívánság mellett ez a szabály arra is vonatkozik, ha a közszereplő halálát vagy súlyos testi sérüléseit „dicsérik, megünneplik vagy kigúnyolják”.

Ki számít közszereplőnek?

A Facebook közszereplőkre vonatkozó meghatározása igen tág. Minden politikus beletartozik, függetlenül a kormányzat szintjétől, és attól is, hogy megválasztották-e, vagy sem, illetve az olyan újságírók is idetartoznak, akik 

„nyilvánosan írnak, vagy szóban kommunikálnak”.

Az online hírnév önmagában elegendő ehhez a minősítéshez, feltéve, hogy a felhasználónak több mint százezer rajongója vagy követője van valamelyik közösségimédia-fiókján. A hírekben való szereplés is elegendő ahhoz, hogy megfossza e közszereplő felhasználókat a védelemtől.

Azokat az embereket, akiket az elmúlt két évben 5 vagy több hírcikk vagy médiacím címében, alcímében vagy előzetesében említettek, közszereplőknek kell tekinteni. Teljes kivételt képeznek e szabály alól a 13 évesnél fiatalabb gyermekek, akik egyáltalán nem tartoznak bele ebbe a körbe 

– írja a szabályzat.

Imran Ahmed, a Digitális Gyűlölet Elleni Központ alapítója az új szabályokat „megdöbbentőnek” minősítette. Arról beszélt, hogy ezáltal azok is a gyűlöletkampányok és halálos kívánságok célpontjaivá válhatnak, akik épp a tolerancia és befogadás élharcosai, beleértve a nőket vagy kisebbségeket is.

Az, hogy valakit nem címkéznek meg, még nem jelenti azt, hogy az üzenetet mások nem hallják hangosan és egyértelműen 

– tette hozzá Ahmed, kihangsúlyozva azt is, hogy ezáltal veszélybe kerülhet más köztisztviselők és személyek biztonsága is a jövőben.

Önkéntelen közszereplők

Az új irányelvek kivételnek tekintik azokat is, akiket „önkéntelen” közszereplőknek hívnak – a védelem rájuk is vonatkozik. Ezek olyan közszereplők, „akik nem igazi hírességek, és akik nem foglalkoztak aktívan a hírnevükkel, kivéve azokat, akiket bűncselekménnyel vádoltak meg”.

A Facebooknak van egy titkos listája ezekről az önkéntelen közszereplőkről, amely nem szerepel a Guardian által látott dokumentumokban. Ugyanakkor a közösségi médiában való jelenlétet bizonyítéknak tekintik, hogy a szóban forgó felhasználó „felvállalta hírnevét”, és számol annak következményeivel.

Az 1900 előtt elhunytakat szabadon bántalmazhatják

A Facebook a zaklatás minden aspektusának kimerítő meghatározására tett kísérletet, és emiatt az új szabályok elég meglepő sajátosságokat is tartalmaznak. A felhasználók például

verbálisan bántalmazhatják a már nem élő személyeket,

de csak akkor, ha 1900 előtt haltak meg, és megengedett, hogy kitalált karaktereket „zaklassanak” – a moderátorokat például arra is utasítják, hogy a „Lara Croft egy r*banc” típusú posztokkal szemben ne intézkedjenek.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM