Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Egy iPhone-frissítés, és többet nem követi önt a Facebook

GettyImages-962130624
2021.04.28. 07:03
Ha frissíti az iPhone-ját, akkor egy beállítással el tudja érni, hogy a Facebook, a Google és más alkalmazások ne kövessék többet, amikor az internetet böngészi.

Az Apple hétfőn kezdte meg az iOS legújabb verziójának (14.5) bevezetését, amely vízválasztó lehet az internetes adatvédelem történetében. Az iOS új verziója a nyomon követést választható funkcióvá alakítja át. Más szóval, amikor ön telepít egy alkalmazást az iPhone-jára, külön engedélyezni kell, hogy az követhesse más alkalmazásokban, illetve ha azt akarja, akkor teljesen leállíthatja a követését.

Nagyon fáj a Facebooknak 

Ez a legagresszívabb adatvédelmi lépés, amit az Apple az elmúlt években tett. A Facebook (érthető anyagi okokból) annyira gyűlöli, hogy 

egy teljes PR-ellenkampányt is indított,

azt állítva, hogy ez a változtatás árt a kisvállalkozásoknak. Sok internetező számára azonban, aki félti a magánéletét, ez valójában jó hír.

Ashkan Soltani, egy független adatvédelmi és biztonsági kutató azt nyilatkozta a témával foglalkozó Motherboardnak, hogy ez „nagyszerű lépés, különösen a globális lehetőség, hogy egy lépéssel blokkolni lehet a követést”.

Ez összhangban van a Global Privacy Control projekttel, amin dolgozom, és a kaliforniai törvény is előírja. A technikai enyhítéseken túlmenően örömmel várom, hogy az Apple végre támogassa a fogyasztók arra vonatkozó jogát, hogy ilyen egyszerűen megszabadulhassanak a kémkedéstől. Az Apple ma bekapcsolja a fokozott adatvédelmi/átláthatósági funkciót az alkalmazásokban. Ez egy nagyszerű nap a cookie-k felugró dobozaira vonatkozó európai politikai elképzelések számára, amiket mostanra világszerte okostelefonok millióira telepítettek

– írta Lukasz Olejnik, biztonsági és adatvédelmi kutató a Twitteren.

A funkció neve app nyomonkövetési átláthatóság („App Tracking Transparency”), és a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alkalmazások megnyitásakor egy új felugró ablak fogadja a felhasználót: „Engedélyezi [alkalmazás neve], hogy más cégek alkalmazásaiban és weboldalain nyomon kövesse a tevékenységét?”. Az első lehetőség a „Kérje meg az alkalmazást, hogy ne kövesse”, a második pedig az „Engedélyezés”.

Letiltja a készülékazonosítást

A „Kérje meg az alkalmazást, hogy ne kövesse” választásával az Apple letiltja az alkalmazást az készülékazonosítónk használatáról, „az iPhone-unkhoz rendelt véletlenszerű betű- és számsorozatról, amelyet arra használnak, hogy az alkalmazások és a weboldalak között nyomon kövessék a tevékenységeinket”, és tudatja az alkalmazásfejlesztővel, hogy nem szeretné, ha bármilyen módon nyomon követnék önt – magyarázta a New York Times.

Ezt a beállítást az iPhone beállításain keresztül is meg lehet majd változtatni, és ellenőrizni, hogy mely alkalmazások rendelkeznek engedéllyel, és ha akarja, utólag is visszavonhatja.

Ez az új iPhone-funkció nem fogja teljesen megszüntetni a nyomon követést, és nem fogja megölni a Facebook és a Google virágzó üzletét tápláló reklámipart sem. De legalább egy lépés abba az irányba, hogy a felhasználóknak több adatvédelmet és kontrollt biztosítson a saját adataik felett.

(Motherboard)

(Borítókép: Mark Zuckerberg részt vesz a Viva Tech technológiai összejövetelen Párizsban 2018. május 24-én. Fotó: Christophe Morin / IP3 / Getty Images)