Újabb képeket közölt a Marsról a kínai rover

2021.06.11. 11:34

Bemutatta a kínai Csu-zsung (Zhurong) marsjáró által készített első felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal. A képeket már akkor elkezdte készíteni a rover, hogy elhagyta volna a leszálló platformot, lőtt is egy 360 fokos panorámaképet, melyen a távolban a Mars horizontja tűnik fel.

A rover terepnavigációs kamerája a vörös bolygó felszínéről is készített képet,  a Csu-zsung amerikai fajtársához, a Perseverance-hez hasonlóan egy önmagáról készült képpel is jelezte, hogy minden rendben. 

A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung rover 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A marsjáró május 22-én érte el a vörös bolygó felszínét, majd megkezdte a Mars felderítését – emlékeztet az MTI. 

 A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol az űreszköz leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. Az űrszondával teljesíti Kína első saját Mars-misszióját.

A Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon – 90 solon, vagyis marsi napon – keresztül. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről fogják irányítani. A robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.  • Tippek
  • Lakáshitel