Itt a szexuális beleegyezést rögzítő applikáció

2021.08.03. 12:24
Van-e szándék? Ez a kérdés ritkán merül fel szexuális erőszak alkalmával. A félreérthető esetek és a bűncselekmények elkerülésére most itt az app, ahol mindenki rögzítheti, hogy szabad akaratából szexel.

Tavaly december óta a dán parlament nemi erőszakként definiál minden olyan együttlétet, amelyhez az érintett felek nem adták határozott és egyértelmű beleegyezésüket. Az ország lakói üdvözölték a fejleményt, hiszen fontos lépés ez a szexuális zaklatás büntetőeljárás alá vonása felé, egyben segíti az esetszámok csökkentését, de nem tisztázott, mit jelent a beleegyezés és hogyan rögzíthető mindez.

Mivel a törvény sem egyértelmű: úgy rendelkezik ugyanis, hogy mind a verbális, mind a nonverbális beleegyezési formák elfogadhatók. Az egzakt definiálást kézbe vette egy mobil appokat fejlesztő cég, amely a cél érdekében lefejlesztette az iConsent programot. Ez nem kerülgeti a forró kását, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beleegyezési kérelmet küldjenek telefonjukon keresztül egy potenciális partnernek, aki ezt követően elfogadhatja vagy elutasíthatja a találkozást.

A felhasználók beleegyezési kérelmet küldenek a kiválasztott fél telefonjára - derül ki a Wired cikkéből, ha pedig a címzett beleegyezik, mindkét fél telefonján megjelenik a megállapodás rögzítése. Ezzel pedig 24 órán keresztül legálisan lehet közösülni. És jön a csavar, mindkét fél visszavonhatja a beleegyezését, és mindketten nyomon követhetik kapcsolataikat az előzményekben.

Az alkalmazás tehát afféle szerződésrögzítésként is felfogható és elsősorban a telefonját mindenre használó ifjúság kényelmét van hivatva kiszolgálni. Az alkalmazás most még csak Androidos telefonokra érhető el a digitális kor gyermekei számára. Azok, akik szívesebben beszélgetnek, élőszóban kijelölve a határokat, nem született megoldás. A szó elszáll, bizonyító erő a bíróság előtt nem lesz, ha utólag kiderül mégis, hogy erőszakról volt szó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport