Wagyu steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban
A laboratóriumban előállított húsok világa az egyszerű karajoid fehérjekupacoktól és csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővül és fejlődik az elmúlt évtizedben. A fellendülő kutatási területbe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communicationsben publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai három dimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő.
Az oszakai kutatók a wagyu marhákból származó őssejtekből állítottak elő izom és zsírszöveteket és ereket. Az inkubátorban tenyésztett szövetekből pedig egy különleges 3D nyomtató segítségével építettek a wagyu márványozottságával bíró húst.
A technikai fejlesztésünkkel nem csak a wagyu gyönyörű szerkezetét tudjuk utánozni, de nagyon finom változásokat eszközölhetünk a zsír és izom komponenseken
– mondja a tanulmány szerzője, Micsija Macuszaki.
Mint ismert, a wagyu egy Japánban előállított prémium kategóriájú marhahús, aminek több mint százezer forint kilója. Ha ezt a szarvasmarha tartás költségei és környezetterhelése nélkül laboratóriumi körülmények között tudnák gyártani, az olyan, mintha a bölcsek kövét találták volna meg – ráadásul a DNS-vizsgálat sem mutatná ki, hogy a hús nem élő wagyu marhából származik.
Ez utóbbi komoly fordulatot jelenthet a japán gazdálkodók számára, mivel a wagyu marhák (vagy wagyu spermium és peték) kivitelét az ötvenes évek óta tiltja a törvény, de mostantól a megfelelő őssejtek vagy génszekvencia birtokában technikailag a világ bármely pontján nagyon rövid idő alatt előállíthatóvá válhat.
(Interesting Engineering, Nature Communications)