16:00, December 01. ÉLŐ
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01. ÉLŐ
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

A klímaváltozás a szardíniákat is károsítja a Földközi-tengeren

2021.11.08. 20:17

Az elmúlt években környezeti hatásokra csökkent a szardíniák mérete a Földközi-tengerben a francia tengerkutató intézet (Ifremer) tanulmánya szerint. 

A  tudósok azt állapították meg, hogy tíz év alatt a halak átlagos hossza 15-ről 11 centiméterre zsugorodott, átlagos súlyuk pedig 30 grammról 10 grammra csökkent. Emellett arról is informáltak a kutatók, hogy kétévesnél idősebb szardíniákat nem is találtak a vizsgált területeken. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a jelenség hátterében az állhat, hogy 15 százalékkal visszaesett a szardíniák táplálékául szolgáló mikroalgák mennyisége. Ezt a szakembereknek mesterséges medencékben végzett tesztekkel bizonyítaniuk is sikerült, amikor 450 szardíniát vizsgáltak. Végül arra jutottak, hogy mikroalgák mennyiségének és méretének változását a vizsgálatok a regionális környezeti változások okozzák.

A tanulmányban hangsúlyozzák, hogy a Rhone folyóból érkező tápanyag mennyisége visszaesett, megváltozott a légköri és óceáni cirkuláció is. Emellett a klímaváltozással összefüggésben az elmúlt 30 évben 0,5 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet.

Az óceánok és tengerek táplálékláncának fontos alkotóelemeként a szardínia az egyik legszélesebb körben halászott halfaj a világon. Ha a tápláléka kisméretű, a szardínia a vizet kopoltyúján átszűrve táplálkozik, ehhez hosszabb időn keresztül kell folyamatosan úsznia. Ellenben ha tápláléka nagyobb, a hal nagy falatokban fogyasztja el: ehhez elég rövidebb szakaszokban úsznia, így kevesebb energiát használ el. 

(via MTI)  • Hírek
  • Hírek