Veszélyeztetett madarak előzték meg a slágerlistán az ABBA új albumát

2021.12.17. 05:43
Közösségi kampány repítette a toplista tetejére a madárhangokat.

Ausztráliai madarak hangjaiból összeállított album áll az ország sikerlistáinak élén. A lemez több sztárt is maga mögé utasított, például az ABBA-t, The Weekndet, Michael Bublét és Mariah Carey-t.

A BirdLife Ausztrália madárvédő egyesület által készített, Songs of Disappearance (Az eltűnés dalai) című lemezen az ország legveszélyeztetettebb madarai közül 53 faj dala hallható, melyeket David Stewart szakember gyűjtött. Stewart több mint 30 éve készít felvételeket Ausztrália vadvilágának hangjairól.  

Amikor december 3-án megjelent a lemez, a közösségi médiában kampány indult, hogy az album felkerülhessen az ausztrál ARIA-slágerlistákra. A lemez végül történelmet írt: ez az első ilyen jellegű album, amely bekerült a legjobb öt közé.

Az értékesítéséből befolyó összeget a BirdLife Ausztrália állatvédő projektjeire fordítják – olvasható a BBC honlapján.

Ezen a különleges albumon néhány olyan madárról készített ritka felvétel is hallható, amik nem maradnak életben, ha nem fogunk össze, és védjük meg őket

– mondta Paul Sullivan, a BirdLife Ausztrália vezérigazgatója.

Ausztráliában minden hatodik madárfaj, tehát 1299-ből 216 veszélyeztetett a Charles Darwin Egyetem tanulmánya szerint. A vizsgálat, melybe több mint 300 madárszakértő tapasztalatait is bevonták, arra jutott, hogy a klímaváltozás egyre közelebb juttatja a kihaláshoz az egyes fajokat.

A 2019-es és a 2020-as pusztító bozóttüzek rengeteg madár élőhelyét tönkretettek, és a BirdLife Ausztrália adatai szerint negyedével növelték a veszélyeztetett madárfajok számát.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.