Öten haltak meg veszettségben az Egyesült Államokban 2021-ben

2022.01.07. 18:05
Az oltásfóbia komoly szerepet játszott az évtizedes rekordban.

Egy évtizede nem volt annyi veszettség okozta halálozás az Egyesült Államokban, mint tavaly: az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint öten hunytak el a halálos betegségben. A CDC jelentésében arról is beszámolt, hogy a betegek közül néhányan nem is voltak tudatában annak, hogy megfertőződtek vagy visszautasították az életmentő oltásokat.

Az öt eset közül három embert denevérek fertőztek meg. A hivatal hangsúlyozta, hogy ezeket a tragikus haláleseteket meg lehetett volna előzni.

Az egyik beteg, egy 80 éves illinois-i férfi visszautasította az életmentő oltást, mert világ életében félt a vakcináktól. Egy idahói férfi és egy texasi fiú pedig azért nem kapott oltást, mert azt hitték, hogy a denevérek nem sértették fel a bőrüket.

Mint Ryan Wallace, a CDC veszettségi szakértője, a jelentés tásszerzője kiemelte, mindhárom esetben a páciensek vagy nem vették komolyan a denevérekkel való érintkezés jelentette kockázatot, vagy nem ismerték fel, hogy milyen súlyos betegségről van szó.

Oltás nélkül halálos

A halálesetek közül kettő 2021 elején következett be. Egy minnesotai férfit szintén denevér harapott meg. Megkapta a veszettség elleni oltásokat, de egy nem diagnosztizált immunrendszeri probléma miatt a kezelés nem volt hatásos. A másik áldozatot egy veszett kutya harapta meg a Fülöp-szigeteken, és hazatérése után New Yorkban hunyt el.  

A veszettséget a Rabies lyssa vírus okozza, amely a központi idegrendszert támadja meg, agy- és gerincvelőgyulladást okoz és általában halálos kimenetelű állatoknál és embereknél is.

Az esetek többségében fertőzött állatról terjed az emberre, az Egyesült Államokban az utóbbi években főleg denevérek fertőztek meg embereket veszettséggel.

A fertőzöttek a tünetek megjelenését követően néhány héttel halnak meg, ha nem kapják meg az öt oltásból álló kezelést a fertőzéstől számított két héten belül.

Évente mintegy 60 ezer embert kezelnek Amerikában veszettség ellen. 2019-ben és 2020-ban nem jelentettek veszettség miatti halálozást az országban. Utoljára 2011-ben volt ilyen sok áldozata a betegségnek.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport