![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Japán kutatók olyan evőpálcikát fejlesztettek ki, amely fokozza a sós ízt
![2022-04-19T011950Z 1511863748 RC2ENT9WOD2U RTRMADP 3 JAPAN-CHOPS](https://kep.index.hu/1/0/4290/42906/429065/42906560_3275080_a21b674e283b63f15a0b4d59552ed06b_wm.jpg)
Tokiói kutatók egy csoportja számítógép által vezérelt evőpálcikát fejlesztett ki, amely képes a sós íz érzékelését fokozni az ember szájában. Ez a módszer segítség lehet mindenki számára, akinek csökkentenie kell a nátriumbevitelt.
A Meiji Egyetem professzora, Homeji Mijasita és az italgyártó Kirin Holdings Vállalat által közösen kidolgozott eszközök elektromos áram segítségével vonják ki a nátriumot az ételből, amelyet a pálcikákon keresztül a szájba juttatnak.
Az evőpálcák másfélszeresére fokozzák a sós íz érzetét.
Az ízfokozó pálcikák különösen fontosak Japánban, ahol a hagyományos étrend a sós ízeket részesíti előnyben. Egy átlagos japán felnőtt körülbelül tíz gramm sót fogyaszt naponta, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek.
Ha hagyományos módon próbáljuk meg elkerülni a kevesebb só bevitelét, akkor együtt kell élnünk a fájdalommal, hogy elveszíthetjük kedvenc ételeinket az étrendünkből, vagy unalmas ételeket kell ennünk
– mondta Aji Szato, a Kirin Holdings kutatója.
Nem ez volt a kutatócsoport első kísérlete az érzékszervek és a technológia összehangolására. A nyalható tévéképernyő is a nevükhöz fűződik, amelynek segítségével megízlelhetjük a látott ételeket.
Mijasita és csapata finomítja az evőpálcák prototípusait, és remélik, hogy jövőre már forgalomba kerülhet a fejlesztésük.
(Reuters)
(Borítókép: A Kirin Holdings evőpálcikája. Fotó: Reuters / Issei Kato)
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)