A NASA lefényképezte azt, amit nem lehet

2022.08.05. 14:27
A NASA szerint óriási, fényes gyűrűk találhatók egy tőlünk igen messze lévő fekete lyuk körül, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold vett alaposabban szemügyre.

A fénygyűrűk, illetve a fekete lyuk alapvetően nem látható, mivel nem bocsát ki fényt, így hagyományos eszközökkel nem is lehet megörökíteni. A NASA módszere, illetve a Chandra mögötti technika azonban képes megmutatni, hogyan képzeljünk el egy ilyen, gyűrűkkel is rendelkező objektumot − közölte a hvg.hu.

v404cyg lg
Fotó: NASA / CXC / U

A fekete lyuk a V404 Cygni nevű kettős rendszer része, amely a Földtől mintegy 7800 fényévre található. A NASA szerint a fekete lyuk anyagot szív el egy kísérőcsillagtól, ez az anyag pedig egy korongot képez az objektum körül. A gyűrűk a galaxisban lévő porról visszaverődő röntgensugarakat hivatottak bemutatni.

A Chandra űrtávcsövet 1999. július 23-án indították el, és azóta is működik. Egy olyan teleszkópról van szó, amelyet kifejezetten az univerzum nagyon forró régióiból származó röntgensugárzás észlelésére terveztek.  • Hírek
  • Személyi kölcsön